Életmód

2015.07.01. 11:13

A védőnő tanácsa: ha jön a hőhullám

Ha több napon át folyamatosan magas az átlaghőmérséklet, érdemes néhány tanácsot megfogadniuk a felnőtteknek is.

Napló

Napközben tartsuk az ablakokat csukva, használjunk függönyt vagy egyéb sötétítőt. Lehetőleg éjszaka szellőztessünk. Csak a szükséges mértékben használjuk az elektromos készülékeket (még a világítást is). Ha van légkondicionáló hőhullámok idején, amikor a külső hőmérséklet 35-39oC közötti, az ideális belső hőmérséklet 28 fok körüli - nem javasolt a túlzott légkondicionálás.

Talán kevesen tudják, de a ventillátort csak rövid ideig lehet használni, mivel kiszárítja a szervezetet. Természetesen felnőttnek és gyermeknek is nagyon fontos a fokozott folyadékpótlás. A nagy melegben kerülni kell a megterhelő fizikai munkát, a legmelegebb órákban árnyékban célszerű tartózkodni.Ha elindulunk otthonról, főként, ha gyermekkel, mindig vigyünk magunkkal legalább egy liter vizet.

Egészségünk érdekében hűtenünk kell a szervezetünket gyakori zuhanyzással vagy fürdéssel langyos vízben. A hoszan tartó hőségben a kisbabákat naponta többször is fürösszük meg. A család minden tagja viseljen lehetőség szerint világos, természetes alapanyagú, bő ruhát, ha napra megy, viseljen széleskarimájú kalapot és napszemüveget. A felnőtteknek tudniuk kell, hogy alkoholos és cukros italokvizet vonnak el a szervezetből, a koffein pedig vízhajtó hatású.

Szerző: Rupert Tünde

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!