Életmód

2016.05.13. 06:35

Boldogabbá tenné a gyerekeket a természet - de napi egy órát sem töltenek a szabad levegőn

A gyerekek túlnyomó többsége naponta még egy órát sem tölt szabad levegőn, pedig azok a fiatalok, akik aktívan töltik szabadidejüket a természetben, boldogabbak, kiegyensúlyozottabbak, jobban alszanak és tanulnak is.

Leitner Vera

– A gyerekek elektronikai eszközökkel töltött ideje napi 1 óráról 6-7 órára nőtt az elmúlt 5 év során – mutatnak rá egyes felmérések a tényekre. A különféle műszaki kütyük nagyon vonzóak a gyerekek számára, sok szülő úgy is vélekedik, hogy a mai gyerekeket már nem lehet mással lekötni, mint a tévével és számítógépes játékokkal. Azonban ez az életforma a gyerekek inaktivitásán túl számos egészségügyi problémát is okozhat – nyilatkozta dr. Szalay Tímea, a Csalán Egyesület elnöke. – A Cambridge Egyetem kutatásai szerint minden szabadban töltött óra jelentősen csökkenti a gyermekkori rövidlátás kialakulásának kockázatát. Adataik rámutattak arra, hogy a már gyerekkorban rövidlátó gyerekek mintegy 4 órával kevesebbet játszottak szabadban, mint a látásproblémákkal nem küzdő társaik – folytatta a Csalán Egyesület elnöke.

Látosné Keő Andrea háromgyermekes édesanyaként gyakran szembesül ezzel a problémával, s ő is érzi, hogy a friss levegőn töltött szabadidő arányain jó volna változtatni.

– A legkisebb még csupán öt hónapos, a "nagyok" 9 és 11 évesek; náluk ez már jobban érzékelhető, nagyon le vannak terhelve az iskolában. Van ugyan olyan osztály, ahol figyelnek erre, hogy legalább a szünetekben, tornaórákon kitereljék őket, de ez sem mindenhol van így. Aztán tanítás végén hazajönnek, de annyi leckével, tanulnivalóval, hogy szinte az egész délután rámegy, nem marad sok idejük.

Mint mondja, ezt sajnálja a legjobban, mert a gyermekei szeretnek kint játszani: még a kislány is beáll focizni, örülnek, ha mozoghatnak.

– Szerencsére azt látom – folytatja Andrea –, hogy ha akad is némi szabadidejük, azt külön noszogatás nélkül is próbálják kint, a levegőn tölteni. Nem köti le őket annyira a virtuális világ, a számítógépes játékok, ennek nagyon örülök.

A hároméves Korina nagyon szeret kint játszani, sokszor szed virágot anyukájának. A kutatások szerint a gyerekek több mint háromnegyede azonban napi egy órát sem tölt el a szabadban
Fotó: Leitner Vera

Timár Csabáné nem csupán a hároméves Korina nagymamájaként, de egy veszprémi bölcsőde munkatársaként is közelről érzékeli, mekkora hatással van a gyerekekre a szabadban töltött idő.

– A természetben adja magát a játék. Korina szeret kint lenni, virágot szed, bottal rajzolgat, ismerkedik a termésekkel. Ezek az apró dolgok pedig rengeteg területet fejlesztenek a kicsiknél. A bölcsődében is kiemelten figyelünk erre, hogy lehetőleg másfél, két órát a szabadban töltsünk a picikkel naponta. Ha nincs köd, eső, erős szél, akkor mínusz öt fokig a téli hónapokban is kint tudunk lenni velük legalább egy órát.

Amit Timár Csabáné a felnövekvő generációt figyelve nagyon hiányol manapság, az a „bandázás". Sajnálja, hogy eltűntek a tanítás után játszótereken játszó, összetartó gyerekbandák. Sok szülő háztól iskoláig, majd onnan egyenesen haza hordja a gyerekeket autóval, otthon pedig folytatódik a tanulás.

– Nem csoda, hogy a szobához kötött mindennapok mellett már nem a természet, hanem a benti szórakozás, a számítógép és a videojátékok kötik le őket. Ezt már az unokámnál is észreveszem: ha lehetősége lenne, rengeteg időt el tudna tölteni a telefonon lévő játékokkal. Igaz, ezek még az ő korosztályának szánt fejlesztő játékok, de úgy érzem, a természettől csak többet kaphat.

A Cambridge Egyetem kutatásai szerint a gyerekek több mint háromnegyede naponta még egy órát sem tölt el a szabadban. Vagyis egy rabságban lévő börtönlakó számára biztosított napi 1 óránál is kevesebb jut nekik a mozgásra. Érdemes ezt szem előtt tartani, ha gyermekeink nyarát vagy hétvégi programját tervezzük. Ebben szívesen segít a Csalán Egyesület mind a gyerekek, mind a felnőttek számára szervezett programjaival. Az egyesület honlapján ezekről a lehetőségekről is bővebb információt találnak az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!