Életmód

2016.05.19. 10:35

A szüléstől a szoptatásig

Veszprém – Szülés, szoptatás, csecsemőgondozás – főként ezeket a témákat járta körül a Születés ünnepe program, melyet védőnők tartottak.

Kutasi Zsófia

A születés hete országos rendezvénysorozathoz kapcsolódva tartották meg a Születés ünnepe programot a veszprémi védőnők, Sütő Erika, Krenhardtné Rajki Melitta és Siklósiné Gyopáros Adrienn a Cholnoky lakótelepi könyvtárban.

Sütő Erika elmondta, elsősorban azokat a kismamákat várták, akik első gyermekükkel várandósak. A védőnők elsődleges feladata, hogy támogassák, segítsék a kismamákat, megkönnyítsék a szüléssel, csecsemőgondozással járó előkészületeket, feladatokat. Sütő Erika kiemelte, a témához kapcsolódó területeket képviselő szakembereket hívták el, hogy az anyukák első kézből hiteles információkhoz jussanak. Sokan az internetről tájékozódnak, ami félrevezető lehet, ezért a rendezvény célja, hogy eloszlassák a tévhiteket és szakszerű tanácsot kapjanak az érintettek.

Tapasztalatok szerint a várandós kismamák elsősorban a szülésről és annak körülményeiről érdeklődnek. A védőnők feladata a szorongás oldása és hogy felkészítsék az anyákat arra, mi történik a szülőszobában, a csecsemővel a szülés utáni percekben, órákban, milyen vizsgálatokat végeznek rajtuk. Csarmasz Krisztina kórházi védőnőt erről is kérdezhették az anyukák. A látogatók a programon kipróbálhattak számos eszközt, demons babán gyakorolhattak. A szakemberek beszéltek arról mi a teendő a babával az első napoktól fogva, téma volt többek között a szülés mellett a szoptatás, a köldökellátás.

A veszprémi Kajlik Irén tíz hónapos kisfiával, Boros Balázzsal érkezett a rendezvényre. Mint mondta, sok új információhoz jutott például az anyatejes szoptatás fontosságáról. Mindig merülhetnek fel újabb kérdések, például a hozzátáplálásról. Tapasztalata az, hogy érdemes betartani, amit a szakemberek javasolnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!