Életmód

2015.04.19. 09:19

A mellkasszűrés többféle elváltozást kimutat

Farkasgyepű - Naponta közel nyolcvan ember hal meg dohányzás következtében országunkban. Minden harmadik magyar dohányzik, vagyis hárommillió dohányos él hazánkban.

Penk Tímea

A dohányzás számos szív- és érrendszeri, légzőszervi, reprodukciós és egyéb kórkép, valamint többféle rosszindulatú daganat kialakulásával hozható oki kapcsolatba – mondta Medgyasszay Balázs, a Veszprém Megyei Tüdőgyógyintézet főigazgatója. Az első három, dohányzással összefüggő halálok sorrendben az isémiás szívbetegség, a tüdőrák és a krónikus obstruktív tüdőbetegség.

A farkasgyepűi szakkórházban az aktív ellátottaknak több mint fele tüdőrákban szenved, ezen betegek mindössze tíz–tizenöt százaléka gyógyítható.

Medgyasszay Balázs, a megyei tüdőgyógyintézet főigazgatója. Fotó: Penk Tímea

– Rendkívül fontos az egészségnevelés, amit nem csak az egészségügy oldaláról kell megközelíteni – hangsúlyozta a főigazgató, aki szerint hiányzik az emberek gondolkodásából az egészség mint érték. Medgyasszay Balázs a megelőzés fontosságára hívta fel a figyelmet, hiszen például a szűréseken kiemelt, tünetmentes tüdődaganatoknak körülbelül a hatvan százaléka még operálható, míg a panasszal orvoshoz forduló betegek esetén ez harminc százalékot jelent.

– A tüdőszűrés valójában mellkasszűrést jelent, hiszen szív-, pajzsmirigy-, rekesz- és bármilyen más mellkasi elváltozás is megállapítható – mondta a főigazgató. Hozzátette, hogy megyénk szerencsés helyzetben van, hiszen a lakosság háromnegyedét digitális röntgennel tudják szűrni. Ez kevesebb sugárzással jár és jobb a felvétel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!