Életmód

2016.05.08. 13:20

A jó konfliktus időnként hasznos a közösségnek

Sümeg - Nincs olyan dolog, amiről, ha beszélünk, ne tudnánk közelíteni az álláspontokat, valamint az első az ember és az egészség - a két legfontosabb alapelv Sárközi István pedagógus, pszichológus, edző szerint. A sümegi Ramassetter Vince Szülői Szervezet által meghirdetett előadáson a konfliktusok kezeléséről beszélt.

Tisler Anna

Az, hogy konfliktus alakul ki egy közösségben, nem egyértelműen rossz. Léteznek jó konfliktusok is, amelyek a megoldáson dolgozva ötleteket hoznak a felszínre, csökkentik a csoport tagjai között a feszültséget, átláthatóvá teszik az erőviszonyokat. A rossz konfliktus védekezésre kényszerít, bomlasztja a csoportot, klikkesedést hoz létre. Sárközi István kifejtette, a gyerek akkor nyílik meg és mer az őt körülvevő felnőttekkel őszintén beszélni, ha tudja, hogy megértésre és segítségre, nem pedig számonkérésre számíthat.

A jó konfliktus elősegíti a fejlődésünket, ösztönzi a kreativitásunkat és a céljaink elérését Fotó: Tisler Anna

A családon belüli kommunikáció nem mindig egyszerű, hiszen már a kilenc-tízéves gyerekek és szüleik között is fennállnak generációs ellentétek. A nevelésben nélkülözhetetlen a bizalom és a dicséret. A dicséret bátorít, nagyobb erőfeszítésre sarkall, a másik gyerekkel példálózás viszont kifejezetten ártalmas. Ilyenkor a gyerek nemhogy hasonlítani nem szeretne a másikhoz, hanem idővel megutál-
ja őt.

Az erőfeszítést, az akaratot, a befektetett munkát is értékelni kell, nem csupán az eredményt. A gyermekekre hat a környezet, amelyben élnek, a család és az iskolatársak értekrendje.

A pszichológus személyes tapasztalatáról is beszámolt:

Jómódú, városi osztályba került be egy nehéz sorsú falusi kislány, akit osztálytársai kinéznek maguk közül. Hozzám jár beszélgetni, ilyenkor közösen átbeszéljük, hogyan élheti túl a helyzetet. Merthogy bizonyos helyzeteket csak túlélni lehet. A családok különböző anyagi helyzetéből fakadó lehetőségek és korlátok a közösségen belül konfliktusokat hozhatnak létre, amelyeket kezelni kell.

Sárközi István javasolta a hallgatóságnak, hogy tudatosítsák a gyerekekben, a tárgyak mellett az élmények is széppé teszik az életünket. Nem csupán drága műszaki cikkekben, ruhákban lehet gondolkodni, nagyszerű dolog a családdal kirándulni, kerékpározni, játszani vagy együtt lenni és beszélgetni. Ezek mind értékek és maradandó élmények. Nem attól lesz szép a gyermekkor, ha a szülők a lehetőségeiken felül is mindent megadnak.

A szakember újraértékelte a külső motiváció fogalmát:

szerinte hosszú távon nem képes a jó teljesítményt fenntartani, ahhoz belső mozgatórugó is kell. Ha csak a pénzért tanul, elveszik a jól végzett munka öröme.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!