Életmód

2017.04.01. 12:05

A Földet egyszer már biztos körbefutotta

Nagy Ferit nem kell bemutatni a veszprémieknek: általában futás vagy biciklizés közben láthatjuk, talán így ismerik legtöbben, Futó Feri.

Káposztás Vivien

Nagy Ferenc 12 évesen az ajkai focicsapathoz állt be, végigjárta a szamárlétrát, játszott Tapolcán és Herenden is. Egy komoly sérülés vetett véget a futballkarriernek, 32 évesen szalagszakadást szenvedett. Kórházba vitték, de nem vállalta a műtétet.

- Aláírtam a lemondó nyilatkozatot és hazamentem gyógyulni, fél évvel később bicegve, de mentem futni, itt kezdődött minden - meséli. - 1998-ban beneveztem az első félmaratonomra, Budapesten. A 21 kilométeres távot 88 perc alatt teljesítettem, rosszul voltam a célba érésnél, de még aznap beadtam a jelentkezést a maratonra. Kerestem a kihívást, kellett az adrenalin, és volt egy évem felkészülni a 42 kilométerre. Besenyei István edzővel gyakoroltak Veszprémben, 80 kilométert futott 5 nap alatt hetente, ezzel a felkészüléssel 3 óra 48 perc alatt ért célba élete első maratonján, ahol csak a célba érés érdekelte.

- Borzasztóan megviselt, de a siker megadta a lökést, hogy folytassam, a "győztesek sosem adják fel" - vallja. - Azóta huszonhat maratont futottam, a második versenyen negyven percet javítottam a saját időmön.

Nagy Ferenc elsősorban önmagának bizonyít, de szeret jó példát mutatni másoknak is
Fotó: Ugray Adrián

Egyik legküzdelmesebb erőpróbája volt az isztambuli.

- Harmincezer induló között sok kenyai és etióp sportoló volt. A 26. kilométerig két arab versenyzővel futottam, ahol begörcsöltem, de nem adtam fel, hiszen a "fájdalom időleges, a dicsőség örök". Az utolsó kilométernél egy 7-8 százalékos emelkedő jött, tényleg nagyon kemény pálya ez. Ekkor egy versenyző megfogta a kezemet, és biztatott, hogy fussak tovább. Persze sosem adom fel, maximum a sebességen csökkentek - meséli.

Egyszer Balatonfűzfőn szerzett 14 fokos szalagszakadást, de négy nappal később a pályán volt.

- Lehet, hogy nem vagyok átlagember, de a mozgás a lételemem. Jöhet eső, szél, hó, hideg, nincs kifogás, mindig futok vagy biciklizem.

Véleménye szerint bárki, aki fejben eldönti, hogy lefut egy maratont, az képes lesz rá. Nincs titok, "csak" gyűjteni kell a kilométereket, versenyezni a saját idővel, határokkal. Feri szeret jó példát mutatni másoknak, de elsősorban magának bizonyít. Nem mondja, hogy mindig könnyű, de futás közben csak magára koncentrál, teljesen kikapcsol.

- A 47. születésnapom például, amíg a barátaim főztek, én lefutottam 47 kilométert - ezt tervezi az ötvenegyedik évfordulóra is.

Sikereit Veszprém város is elismeri, 2014-ben szenior futásban Az Év Sportolója-díjat vehette át Porga Gyula polgármestertől.

Párja 12 éve mellette áll. Büszke nagypapa, lányát és ö hónapos unokáját gyakran látogatja meg biciklivel Fehérváron. A Földet egyszer már biztosan körbefutotta, szeretné még egyszer. Novemberben a Kanári-szigeteken fut majd maratont, és természetesen nincs kifogása a hőség ellen. Ahogy semmi ellen sincs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!