Életmód

2017.05.26. 10:14

A diétás bundáskenyér - Proteines French toast

A fehérje port sokféleképpen használhatjuk ételek elkészítéséhez.

Most a szokványos palacsinta és zabkása receptek helyett következzen egy izgalmasabb reggeli ötlet: a proteines bundáskenyér, azaz french toast.

Ne ijedj meg, nem a hagyományos, bő olajban sütött bundáskenyérről van szó, hanem egy egészséges, diétás finomságról. A videóban megmutatjuk, hogyan készítheted el ezt a tápláló finomságot (sőt, még egy mennyei kókuszos-cappuccino protein shake elkészítését is láthatod). Kombinálhatjátok a bundáskenyeret salátával, gyümölcsökkel, esetleg sós vagy édes túrókrémmel.

Hozzávalók (3-4 szelethez)

-          1 db M-es tojás

-          1 adagolókanál (25 gramm) Panhellen Amino Whey natúr (ízesítetlen) fehérjepor

-          1 dl tej vagy víz

-          (toast) kenyér

-          1-2 teáskanál kókuszzsír (a sütéshez)

+ só vagy édesítő (attól függően, sós vagy édes reggelit szeretnénk)

+ ízlés szerint fűszerek, pl. oregánó, petrezselyemzöld, fahéj

+ tálaláshoz zsírszegény túró, joghurt, friss gyümölcsök vagy friss zöldségek

Elkészítés

1. A tojást, a Panhellen proteint és a tejet/vizet csomómentesre keverjük. Ízlés szerint ízesítjük.

2. Megforgatjuk benne a kenyérszeleteket.

3. Egy teflonserpenyőben kevés kókuszzsírt olvasztunk, majd a bundázott kenyérszeleteink mindkét oldalán aranybarnára pirítjuk a forró olajban.

4. Ízlés szerint friss idényzöldségekkel vagy -gyümölcsökkel, cukormentes ketchuppal, mustárral, joghurttal, túróval tálaljuk, fogyasztjuk.

Jó tudni

Fontos megemlíteni, hogy semmiképpen nem szabad elhagyni a kenyérféléket, pékárukat az étrendünkből, csak meg kell találni a legegészségesebb alternatívát, esetleg süssünk otthon kenyeret. Egy kevés adalékanyagot tartalmazó magas rosttartalmú, teljes kiőrlésű vagy korpás kenyér szuper választás napindítónak. Ha ráadásként fehérjedússá is varázsoljuk ezt a reggelit, akkor tökéleteset alkottunk.

Láthatjátok, hogy a bő olajban sütés helyett minimális zsiradék felhasználásával is elkészíthető a bundás kenyér (de bármilyen más panírozott étel is). Rengeteg olajat képes magába szívni egy bundázott kenyér, hús vagy akár zöldség. Jobban járunk tehát, ha panírozás/bundázás után sütőben vagy teflonedényben készítjük el az ételünket. Ha mégis maradunk a bő zsiradékban sütésnél, válasszunk olyan zsiradékot az ételkészítéshez, amelynek magas az ún. füstpontja. Ez annyit jelent, hogy hosszabb ideig tartó, magas hőfokon történő hevítés során sem keletkeznek benne toxikus vegyületek (nem „ég meg" az olaj). Ennek a feltételnek tökéletesen megfelel a kókuszzsír vagy a repceolaj.

Miért ne hagyjuk el a szénhidrátokat az étrendünkből – főleg ne a délelőtti órákban?

A szénhidrátok a szervezet elsődleges, legfontosabb és legkönnyebben hasznosítható energiaforrásai, csak a megfelelő minőségre (és sokszor mennyiségre) kell odafigyelni.

Tény, hogy zsírból és fehérjéből is képes szervezetünk cukrot, így energiát előállítani, de sokkal idő-, energiaigényesebb módon.

A szénhidrátok étrendből való huzamosabb ideig történő kiiktatása, alacsony bevitele (napi 80 gramm alatt) mind rövid-, mind hosszútávon problémákat, szövődményeket okozhat. Romlik a koncentrációs készségünk, a mozgáskoordinációnk; lehangoltak, ingerültek és enerváltak leszünk. A gabonák (és sokszor a gyümölcsök) nélkülözése miatt a szervezet nem jut hozzá a szükséges vitamin-, ásványi anyag- és rostmennyiséghez.

Tehát a fáradékonyság, erőtlenség mellett a hasi görcsök, székrekedés oka lehet az alacsony szénhidráttartalmú étrend. A szénhidrátraktárak kiürítésével sérülékennyé válik a máj, gyakori lehet az alacsony vércukorszint (és ennek következtében a rosszullétek). Alacsony szénhidrátbevitel mellett, mivel a szervezet kénytelen (elsősorban) zsírt „égetni", a vérben felszaporodnak ún. ketontestek, melyek a vizelettel, lehelettel, izzadsággal ürülnek, és kellemetlen test-, szájszagot eredményeznek („acetonos lehelet"). Nőknél hormonális problémák (pl. meddőség) is kialakulhatnak.

Mindezeken túl bizonyos („jó") szénhidrátok segíthetnek a szív- és keringési betegségek terápiájában, vagy például a magas koleszterinszint elleni küzdelemben. Nem beszélve arról, hogy ha a szénhidrátbevitelünket redukáljuk is, más tápanyagok, tehát a fehérjék és a zsírok bevitele megnő az étrendben, ami további egészségügyi problémák (pl. csontritkulás, az arra hajlamosaknál máj- és veseproblémák, köszvény) okozója lehet.

Szarka Dorottya, dietetikus - Panhellen Magyarország

(x)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!