2015.09.30. 13:57
A csodás lila bogyók pozitív tulajdonságai
A brazilok fagyiba, süteménybe keverve fogyasztják, világszerte testsúlycsökkentő hatásáért keresik, szépítő tulajdonságai miatt pedig egyre gyakrabban használják kozmetikai alapanyagként is.
Az acai bogyó az acai pálmafa gyümölcse, amely elsősorban Közép- és Dél-Amerikában honos, a fán hoszú fürtökben lógnak az először zöld, majd érett változatban lila színben tündöklő bogyók.
A brazil Amazónia területén előszeretettel fogyasztják a helyi lakosok, akik számos pozitív tulajdonságot tulajdonítanak ennek a finom, lila bogyós gyümölcsnek.
Az egyik világszerte ismert hiedelem, hogy az acai bogyó az egyik legjobb fogyasztószer, amely meggyorsítja a testsúly csökkenését. Állítólag, akiknek gyakran kerül az asztalukra acai bogyó, azok az étvágy csökkenését tapasztalhatják, így sokkal könynyebb betartani a drasztikus diétát is. Ráadásul a bogyók antioxidáns- és vitamintartalma támogatja a normál anyagcsere-működést és jót tesz az egészségnek.
Számos legenda kering arról is, hogy az acai bogyó miként segítette a májbetegek, rákosok gyógyulását, így rengetegen fogyasztják a gyümölcs kivonatát étrendkiegészítők formájában is.
Az Acai bogyókkal egyre gyakrabban találkozunk különböző kozmetikai termékekben is, ennek oka minden bizonnyal az előbb említett antioxidánsokban keresendő. Ezek ugyanis nemcsak vitalizálják a bőrt, de fiatalító hatásuk révén lassítják a hámsejtek öregedését, felveszik a harcot a ráncokkal és a bőr apróbb sérüléseivel, nyugtatnak, és ezzel gátolják a bőrirritáció kialakulását.
Az acai bogyók kivonata egyre több test- és arcápolóba, arctisztító termékbe és tonikba kerül be.
A gyümölcsnek antioxidáns, baktériumölő, gyulladáscsökkentő és antimutagén tulajdonsága van.