Életmód

2013.05.02. 20:48

Kell a vitaminpótlás

Tavasszal pótolni kell a szervezet kimerült tartalékait, fontos a vitaminpótlás.

Szám Dorottya

Scher Zoltánné természetgyógyász, fitoterapeuta azt ajánlja, hogy fokozottan figyeljünk a megfelelő mennyiségű ásványi anyag és vitamin bevitelére. A hiányt pótolhatjuk táplálék-kiegészítőkkel, de jobb, ha az évszaknak megfelelő zöldségeket fogyasztunk.

- Az egyik legjobb vitamin és ásványi anyag, valamint rostforrás a cékla. Magas a káliumtartalma, az pedig segíti az izmok működését és növeli az állóképességet. A népi gyógyászatban régóta vérképzőnek tartják. Segíti a vörösvérsejtek szaporodását, ez valószínűleg vas és folsav tartalmának is köszönhető. Legtöbben savanyúságként fogyasztják. Ennél azonban jóval több minden készíthető belőle: céklamártás, céklaturmix, párolt cékla almával, nyers céklasaláta - mondja Marika.

Javasolja még a káposzta, a szegények gyógyszere fogyasztását. Az ugyanis különösen gazdag C-vitaminban.  Főzéskor, forraláskor a zöldség C-vitamin-tartalmának több, mint a felét elveszítheti, ezért együnk belőle minél többet nyersen, salátába keverve. Jó kálium és rostforrás, energiatartalma pedig alacsony. Sok benne a rostanyag, emiatt serkenti az emésztést. Telít, ezért fogyókúrában is nagyon jól használható és jó az íze is. A savanyú káposztában B- és K-vitamin is van, elősegíti a belekben a hasznos baktériumok elszaporodását. A káposzta C-vitamin tartalmát a savanyítás után is megőrzi, ezért télen nem csak nyersen, hanem savanyítva ugyancsak gazdag vitaminforrás.

Akár minden nap tehetünk az asztalra belőle tökmagolajjal, olívaolajjal, vagy más növényi olajjal meglocsolva. Főtt tojással, sonkával, kevés, ősszel elrakott újhagymával, snidlinggel, pitypang levéllel keverve salátaként barna kenyérrel önálló fogásként tálalható. Laktató, igazi vitaminbomba. Friss sóskát már most találunk a kertben, fogyasszuk bátran. A hidegen sajtolt olajak pedig azért fontosak, mert omega 3 zsírsav tartalmuknál fogva hasznosak az epeműködéshez, ezért naponta kellene fogyasztani azokból.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!