optimálisan étkezett

2018.07.13. 15:00

Kecske- és szarvashúst evett utoljára Ötzi

A „jégember” magas zsírtartalmú étrenden élt, nagyon is tudatában volt annak, hogy az kiváló energiaforrás a hidegben.

The only replica of Otzi outside of Bolzano, Italy, on display at the MehlWelten (Flour Worlds) Museum in Wittenburg, Germany, 22 June 2017. The "man from the ice" is the first man known to have eaten cereals. Two einkorn grains - which used to be cultivated then - were supposedly found on his fur cout. The museum located in the building of the former Wittenburg District Court encompasses a collection of flour sacks from 137 countries and was recently expanded for exhibitions regarding the history of cereals and their influence on human culture.

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Jens Büttner

A halála előtti napokban kőszálikecske- és szarvashúst, továbbá egy ősi búzafélét fogyasztott Ötzi, a kőkorszaki ember, akinek 5300 éves múmiáját 1991 szeptemberében fedezték fel jégbe fagyva egy gleccseren az Ötz-völgyi Alpokban az olasz-osztrák határon, 3210 méteres magasságban.

A „jégember” magas zsírtartalmú étrenden élt, ami indokolt is volt a zord környezetben, amelyben mozgott – közölte egy kutatócsoport, amely alapos elemzésnek vetette alá a múmia gyomortartalmát.

Ötzi rendszeresen fogyasztotta a ma is létező alpesi kőszáli kecske és a szarvas húsát, nyersen vagy talán szárítva, de „semmiképpen sem túlzottan hőkezelve” – közölte a Bolzanói Múmiakutató Intézet Frank Maixner vezette kutatócsoportja a Current Biology című tudományos folyóirat csütörtökön megjelent számában.

A példátlan épségben fennmaradt kőkorszaki ember beleinek tartalmát már korábban megvizsgálták, gyomortartalmának elemzése azonban váratott magára, mert a gyomor az évezredek alatt elmozdult a helyéről, csak 2009-ben, 18 évvel a múmia megtalálása után fedezték fel a bordák alá szorulva.

Az észak-olaszországi kutatóintézetben végzett elemzés kimutatta, hogy a gyomortartalom mintegy felét zsír tette ki, vagyis Ötzi magához tudta venni a kellő mennyiségű energiát, amely a nagy magasságban történő vándorláshoz szükséges.

„A magas és hideg környezet különösen megerőltető a szervezet számára, optimális tápanyagellátást igényel, ha elejét akarjuk venni az éhezésnek és az energiavesztésnek. A jégember szemlátomást nagyon is tudatában volt annak, hogy a zsír kiváló energiaforrás” – idézi a folyóirat Albert Zink kutatót.

Azt, hogy Ötzi kőszáli kecskét evett, már 2002-ben, a belek vizsgálata során megállapították. A gyomortartalom vizsgálata azt tanúsítja, hogy a kőszáli kecske és a szarvas a kőkorszaki havasi vadász étrendjén szerepelt élete végén is.

A kecske esetében sikerült egyértelműen megállapítani, hogy Ötzi a húsát (izomzatát) fogyasztotta, a szarvas esetében azonban nem tudni, hogy az állatnak a húsa vagy a belsősége képezte-e a jégember táplálékát. Ami a gabonát illeti, arról megállapították, hogy alakor, más néven egyszemű búza volt, a ma termesztett búzafajták őse.

Megtalálták Ötzi gyomrában egy mérgező páfrány nyomait is. Az olasz kutatók szerint talán véletlenül került az étrendbe, de az is lehetséges, hogy Ötzi valamilyen gyomorbántalmát akarta kezelni vele. A kutatócsoport már 2016 elején megállapította, hogy a múmia a Helicobacter pylori nevű, napjainkban minden második embernél megtalálható gyomorbaktériummal volt fertőzött.

A kutatókat – mint elmondták – „lenyűgözte” a gyomortartalom vizsgálata, Frank Maixner elmondta, hogy „szabad szemmel is látható ételdarabok” kerültek eléjük.

A bolzanói Dél-Tiroli Régészeti Múzeumban lévő múmiának már több mint ötmillió látogatója volt.

Borítókép: Ötzi rekonstruált alakja

Forrás: AFP/Jens Buttner

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!