Egyetem

2015.06.18. 19:17

Forrongó egyetem - Gelencsér Andrást, az új rektort kérdeztük az elszámoltatás kapcsán

Veszprém – Nem lesz elszámoltatás, állítja Gelencsér András.

Balla Emőke

A Pannon Egyetem július elsején hivatalba lépő új rektorát azért kérdeztük erről is, mert többek szerint ez volt az oka a műszaki informatikai kar kiválási szándékának. A szenátus szerdai közleménye – amiben a szenátus felszólítja a műszaki informatikai kar kari tanácsát, hogy rendkívüli ülésen haladéktalanul vonja vissza az előzetes egyeztetések nélküli határozatát – kapcsán kerestük Gelencsér Andrást, a Pannon Egyetem július elsején hivatalba lépő új rektorát, hogy megtudjuk, vajon kötelező érvényű-e ez a karra nézve. Azt mondta, erre pénteken ad választ.

Az elszámoltatással kapcsolatban is kérdeztük őt, hiszen többek szerint ez volt az oka a műszaki informatikai kar kiválási szándékának. Ez hallgatók által terjesztett vélemény, ennek nincs alapja, közölte. Számonkérésről, elszámoltatásról sosem beszélt, rektori pályázatában nem írta le. Az Állami Számvevőszék vizsgálata semmiféle szabálytalanságot nem állapított meg a Pannon Egyetemen, csupán apróbb mulasztásokat. Ezért is értelmetlen beszélni pénzügyi visszaélésekről.

Pénteken a Pannon Egyetem Mérnöki Kara, valamint a műszaki informatikai kara tartja diplomaátadó ünnepségét. Gelencsér András azt kérte az egyetem oktatóitól, hallgatóitól, hozzátartozóitól, hogy adják meg a rendezvények rangját, azok méltók legyenek az intézményhez.A Pannon Egyetem Hallgatói Önkormányzata (HÖK) elhatárolódik a műszaki informatikai kar kiválási kezdeményezésétől. A kari tanács tagjai – a HÖK szerint – e döntéssel a saját intézményüket és hallgatóikat árulták el. Az irracionális és az egész egyetemre is kiható döntést egy tájékoztató követte, amelyen csak a kar hallgatói vehettek részt, másokat kitiltottak.

A HÖK felszólítja a kar vezetését, ne informálja félre a saját hallgatóit és hiteles tájékoztatást adjon az egyetem minden polgárának egy ilyen horderejű kérdésről. Hivatkozva az egyetem sajtóközleményére, a HÖK is megkéri a műszaki informatikai kar kari tanácsának választott képviselőit, a hallgatók érdekében kari tanácsi tisztségükről mondjanak le, hiszen a döntéssel bizonyították, nem képesek érdemben képviselni a kar és az egyetem érdekeit. A Pannon Egyetem Hallgatói Önkormányzata a végsőkig kiáll a műszaki informatikai kar hallgatói mellett és elnézést kér minden hallgatótól, hogy vizsgaidőszakukat ezen információ terhe nehezítette meg.

 

Előzmények, kapcsolódó anyagok:

A Pázmány egyetem támogatja a csatlakozást

Hallgatók nyílt levele a rektorhoz

Porga Gyulát is megdöbbentette az egyetemi hír: megakadályozná a tervet

Az egyetemek testületei felelősségteljesen döntöttek

Márfi Gyula érseknek is fontos az egyetemmel való jó kapcsolat

A Pázmány Péter egyetemhez csatlakozna a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!