Dudar

2016.12.07. 14:27

Dalt írtak a faluról

Dudar – Dalt írtak a faluról, folyamatosan bővítik kapcsolataikat és ha tudnak, segítenek másokon – a nyugdíjas klub alapítóinak lelkesedése ma is töretlen.

Kutasi Zsófia

A Nefelejcs Nyugdíjasklub története 2007-re nyúlik vissza, akkor kereste meg Juhász Jánosnét, a könyvtár, valamint az énekkar vezetője Polt Ferencné Zsuzsa akkori polgármester a kérdéssel, hogy dolgozna-e nyugdíjasokkal.  Ő egyből elvállalta a feladatot. Korábban működött nyugdíjas klub a településen, ami fokozatosan megszűnt, az igény azonban újra visszahozta. Juhász Jánosné először az egykori tagokat kereste fel, akkor harmincan csatlakoztak az újonnan alakuló klubhoz. A csetényi nyugdíjas klub vezetőjétől sok segítséget, támogatást kaptak. Az alapítók elvégezték a senior tanácsadó képzést, majd tagjai lettek a Senior Tanácsadók Társaságának. Előadásokat szerveztek, többek között egészségmegőrzés, gyógytorna témakörökben, a tevékenységükbe bekapcsolódott a helyi általános iskola, de a helyi képviselők közül is többen, akik ápoló végzettséggel rendelkeztek. Az ismeretségeik, kapcsolataik folyamatosan bővültek, bővülnek azóta is.


Fotó: archív

Az alakulás évében egy nagy bulit tartottak, amit hagyományosan minden évben megrendeznek. Köszöntik a hetven, hetvenöt, nyolcvan éves tagokat. Tavaly a legaktívabb tag a hetvenöt éves Molnár Lászlóné volt. A születésnaposokat tavasszal és ősszel köszöntik fel.

A klub lendülete 2007 óta töretlen, számos vendéget, előadót hívnak. De ma már őket is hívják helyi és regionális találkozókra, rendezvényekre. A klub tevékenysége szorosan összeforr az énekkarral. Többen tagok mindkét csoportban, a programokat is sok esetben közösen szervezik. Az egyik tag Dudarról írt dalszöveget, amellyel rendszeresen fellépnek, legutóbb a dudari napon.

A dudariak összefognak, segítenek egymáson, támogatást nyújtanak akkor is, ha vidám rendezvényről, akkor is, ha rászorulók támogatásáról van szó. Polt Ferencné egykori és Tóth Edina Kitti jelenlegi polgármester is sok közös területet talál az együttműködésre.

Polt Ferencné a falu vezetését követően is aktív maradt és részt vállal a falu életében. A nyugdíjasklub tagjaként aktívan részt vesz az eseményeken, rendezvényeken. Emellett húsz éve tagja, mára a priorja a Visegrádi Szent György Lovagrend Veszprém megyei szervezetének. Megyei szinten ő koordinálja a feladatokat. A szervezet fő tevékenysége a karitatív segítségnyújtás. Elsősorban ruhát gyűjtenek és osztanak szét rászorulók között. Használt, de új ruhákat is kapnak erre a célra, amely többek között a családsegítő szolgálatokhoz, anyaotthonokhoz is eljut.

A dudari nyugdíjasklub tagjai hetente egyszer, hétfőnként találkoznak - minden alkalom egy ünnep számukra. Ahogy Polt Ferencné mondja, egyszerűen jó összejönni.

Az elkövetkező adventi, karácsonyi rendezvényekre pedig a hagyományokhoz híven készülnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!