Doba

2017.08.22. 18:05

A Somlókirálynő festőjére emlékeztek

Ötödik alkalommal rendeztek emléknapot Koperniczky, művésznevén Enyi István alakját idézve, aki végrendeletében falujára hagyta gyűjteményét - tájékoztatta lapunkat Magyar Istvánné könyvtáros, hagyományőrző.

Penk Tímea

A "Koperniczky Dr. Enyi István a Somlókirálynő festője" Alapítvány kuratóriumi elnöke, Benedek Andrea meghívására érkezett Dobára a Noszlopi Nemzedékek Hagyományőrző Csoport.

- Ő szervezte falubéli segítők és az önkormányzat együttműködésével a rendezvényt: a festőt méltató emlékbeszédet, a vidám hangulatú műsort, a megemlékező szentmisét és az idelátogatók vendégül látását - számolt be Magyar Istvánné. Hozzátette, Koperniczky István gazdag örökséget hagyományozott falujára, valamint felújított lakóházát és a mellette ékeskedő kápolnát az idei évtől az alapítvány gondozza.

A Dobán rendezett Koperniczky-emléknapon fellépett a Noszlopi Nemzedékek Hagyományőrző Csoport, amely felvillantotta az egykori szüretek hangulatát és egy somlói nótát is megtanított a fogadókész hallgatóságnak
Fotó: Benedek Andrea

- A Somlókirálynő festőjének nevezte magát Enyi István, akinek a tiszteletére összegyűltek egykori hajléka udvarán a tetszetősen kialakított tágas fészer alatt. Andrea köszöntő szavai után Boldizsár Zsolt Devecserben élő festő - aki ma is Pista bácsi tanítványának vallja magát - meleg szavakkal idézte öreg mesterét. Elmondta, hogyan szövődött s mélyült el kapcsolatuk, milyen emlékeket őriz barátságukról - mondta a könyvtáros, aki nagy megtiszteltetésnek érezte a noszlopi hagyományőrzők meghívását. Felvillantották az egykori szüretek hangulatát és egy somlói nótát is megtanítottak a hallgatóságnak.

Az emlékezők a Havas Boldogasszony-kápolnába vonultak, amely Koperniczky hamvait őrzi, és ahol látható olajképeinek jelentős része is. Kocsis Tamás plébános gyászmisét celebrált.

- A népes hallgatósághoz szóló gondolatait az elmúlás, a maradandóság és a hitbéli összetartozás köré fonta. Az emlékezők éneke tette emelkedetté a somlói festő földi zarándokútjának emléket állító szertartást - ismertette Magyar Istvánné, aki szerint megnyugtatóan jó érzés, hogy egy kis falu féltőn törődik és jól sáfárkodik örökül kapott kincsével; az igyekezet példa lehet mások számára is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!