Doba

2015.08.07. 10:33

Pálinkaverseny nyolc arannyal

Doba - Évről-évre jobb minőségű pálinkákat készítenek a termelők, hangzott el a Somló és Térsége Borút Egyesület által szervezett pálinkaversenyen.

Tisler Anna

Horváth Zoltántól, Doba polgármesterétől megtudtuk, a negyedik éve meghirdetett versenynek a kezdetektől a település ad otthont. Az idén 46 mintát adtak le a termelők, a bírálók pontszámai alapján nyolc arany, 10 ezüst és 17 bronz minősítés született. Aranyat kapott Varga Zoltán birs és 2015-ös sárgabarack pálinkája, Herczeg Zoltán kajszibarackja, Matting Dezső szilvája, a Somló Spirit Kft. juhfark szőlőből készült pálinkája, Molnár Levente juhfark tönkölye és vegyes gyümölcspálinkája, valamint Simon Gábor vegyes gyümölcspálinkája.

A legtöbb minta barackpálinka volt, a hagyományos gyümölcsök, mint a körte, szilva, meggy, cseresznye mellett terjed az eper, naspolya, berkenye, bodzavirág felhasználása is.

A bírálók egyik csoportja, Ravasz Tibor, Horváth Zoltán és Marton László. Fotó Tisler Anna

- Minden gyümölcs alkalmas pálinkának, ha megfelelő a minősége és a feldolgozás - tudtuk meg Simon Jánostól, a szervező egyesület elnökétől. - Jó pálinkát csak az érett, zamatos, hibátlan gyümölcs felhasználásával kaphatunk. Nagyon fontos a megfelelő cefrézés. A cefre tárolására az olyan edény alkalmas, amely sem ízben sem színben nem befolyásolja azt.

A főzés komoly odafigyelést és hozzáértést kíván. Az elnök elmondta, a háztartásban használt edényekben, például kuktában balesetveszélyes pálinkát főzni. Kaphatók erre a célra készített berendezések.

Simon Jánostól megtudtuk, a gazdák az oklevél vagy emléklap mellé, ha kérik, véleményt is kapnak. Tapasztalataik szerint a pálinkafőzők megfogadják a tanácsaikat és fogékonyak az új módszerekre. Egyre több ital ér el magas pontszámot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!