Devecser

2017.04.08. 14:57

Versek szárnyán utaztak

Devecser - Rendhagyó programmal szerveztek Költészet Napja estet, amelyen Czeidli József irodalmi barangolásra hívta vendégeit.

Penk Tímea

A kastélykönyvtár olvasótermében a Devecseri Városi Könyvtár és Művelődési Ház igazgatója, Szente-Takács Anna köszöntötte a vendégeket. Elmondta, hogy 1964 óta József Attila születésnapján ünneplik a költészetet. Az idei évben nem a szokásos Versel a város elnevezésű programot választották, hanem Czeidli József tanárt kérték fel előadás megtartására.

Fotó: Könyvtár

A helytörténészként is ismert pedagógus Utazás a Balaton körül a versek szárnyán címmel tartott előadást. Vetített képekkel, élménydús irodalmi barangolásra hívta vendégeit keszthelyi indulással és végcéllal, közbejárva a Balatont. Az előadó egyebek mellett szólt a keszthelyi Helikonról, Takáts Gyula balatongyöröki kötődéséről. A hallgatóság megismerhette a szigligeti Esterházy-kastélyban otthonra talált írók alkotóházát. Badacsony kapcsán megemlítette Kisfaludy Sándort és Szegedy Rózát, akik itt ismerkedtek meg egy őszi szüreten. Megemlékezett továbbá a hegyhez ragaszkodó Tatay Sándorról is. Révfülöp és Kővágóőrs térségében Radnóti Miklósról szólt, aki nászútján látogatott ide 1935 nyarán ide. Balatonfüredre érve Jókai Mór, a nagy mesemondó alakját és emlékét idézte fel. Tihanynál Csokonai Vitéz Mihály és a költő fejedelem, Illyés Gyula villant fel. A Balaton déli oldalán, Siófok révén Karinthy Frigyest, Balatonszárszónál József Attilát idézte. A Balatonboglár melletti Szőlősgyörökhöz Gárdonyi Gézát gyermekkori nyaralásai kötik, ugyanis édesanyja, Nagy Terézia a település szülöttje.

Az esten Sikos Lászlóné nyugdíjas pedagógus az említett költők egy-egy versét mondta el nagy átéléssel, valamint a negyedik osztályos Dávid Eszter a Széles a Balaton vize kezdetű népdalt énekelte el szép hangján. A hallgatóságnak jó és tanulságos kikapcsolódást, lelki feltöltődést nyújtott a Költészet-napi est.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!