Devecser

2016.08.17. 14:45

Múltidézés- Százötven éve alakult meg a Polgári Olvasóegylet, amely a szellemi műhellyé vált

Devecser - A kisváros kultúrtörténetét kutató könyvek egyike Tölgyesi József Devecser társadalma a polgári korban 1867-1948 - A Polgári Olvasókör története című munkája (2003). Ebből szemezgetünk múltidézésként.

Czeidli József

A Polgári Olvasóegylet (későbbi megnevezésben Polgári Olvasókör) jelentős kulturális egylete volt Devecsernek. Évtizedeken át szervezte a közösségi programokat, gazdag könyvtárával s előfizetett országos lapjaival szellemi műhellyé is vált - olvashatjuk a kötet megjelenését szorgalmazó és segítő Kovács Emil könyvtárigazgató ajánlójában. A legkorábbi hiteles dokumentum az a jegyzőkönyvkötet, amely 1866-tól 1909-ig tartalmazza a bizottmányi (vezetőségi) és közgyűlési üléseket. Ezekből tudjuk, hogy 150 évvel ezelőtt (1866. május 6. ) alakult meg, s a bíróság által hitelesített alapszabályokat fogadta el a tagság, mely szerint céljának az olvasást, a művelt társalgást és a tisztességes mulatozást fogalmazta meg.

Devecseri régi képeslapon

A könyvtár állományának gyarapítása több forrásból történt. Így a táncmulatságok tiszta bevételeiből, pénz- és könyvfelajánlásokból. Az 1896-os esztendő a millennium éve volt. Ez a nagy nemzeti felbuzdulás adott indíttatást ahhoz, hogy a Polgári Olvasókör újjászerveződjön. De a helyi értelmiség egy része nem ehhez csatlakozott, hanem Uri Casinó létrehozásába fogott Raák Gyula gyógyszerész ambiciózus vezetésével.

A Polgári Olvasókör I. világháborús (1914-18 ) hősi halottainak emlékére készült tabló (felülről, balról jobbra: Nagy Sándor, Pék József, Rosta István, Mong György, Sárközy Ferenc, Péntek József, dr. Buzás Kálmán, névvel nem jelölt, Tomozer Imre, Maidli József

A XIX. század végi években pezsgő közösségi élet zajlott Devecserben, amit bizonyít Bessenyei József könyve (1898), amely elismerően szól a mezővárosi státusz jellemzőiről és közéletéről: - ... van itt járásbíróság, telekkönyvi hatóság, kir. adóhivatal, lakóinak száma 4339, házszáma pedig 539. Itt van gróf Esterházy Ferencnek nagy uradalma. Van továbbá devecseri takarékpénztár, hitelegyesület, somlyóvidéki takarékpénztár, kaszinó, olvasókör, temetkezési egylet, tűzoltó testület, Vöröskereszt egylet, polgári lövölde, Bischitz Dávidné izr. nőegylet, Chevra - Kadisch szentegylet .

Tima Lajos kántortanító, iskolaigazgató, a millennium évében újjászerveződött olvasókör elnökének síremléke

A sok-sok jegyzőkönyvből említésre méltó az 1902. szeptember 7-ei választmányi ülés, ugyanis arról határoztak, hogy csatlakoznak a Kossuth Lajos születése 100. évfordulója alkalmából indított országos mozgalomhoz. 1909-től a jegyzőkönyvek hiányában a helyi sajtó tudósításai állnak rendelkezésünkre, ezek alapján követhetjük nyomon további működését egészen az 1944-es fennállásáig. A Polgári Olvasókör a maga korában óriási jelentőségű volt, s a ma itt élőknek közösségteremtő és -erősítő például szolgálhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!