Devecser

2016.09.27. 19:50

Minta lehet a jubiláló cég

Devecser - Megyénkben a magyar tulajdonú cégek között előkelő helyen áll a Gallus-csoport, amelynek mind az árbevétele, mind pedig a foglalkoztatási mutatója jelentős - hangsúlyozta Kovács Zoltán államtitkár a vállalkozás megalakulásának huszonötödik évfordulóján rendezett ünnepségen.

Penk Tímea

Szabó István ügyvezető igazgató visszaemlékezett az elmúlt időszakra, valamint a további teendőkre. A hatvankilenc éves tulajdonos már gyermekkorában megismerkedett a paraszti munkával, és korán megszerzett ismereteit kamatoztatni tudta.

- 1972 óta dolgozom ebben az épületben. Amióta az egykori Devecseri Állami Gazdaságból megalakult a cég, a dolgozók létszáma nagyjából megtízszereződött - számolt be az ügyvezető. A Dunántúl öt megyéjében, 22 településen foglalkoztatnak közel ezer embert, és még körülbelül ötszáz beszállítónak biztosítanak munkalehetőséget. Minden istálló még a szocializmus idején épült, ennek ellenére a legjobb fajlagos hozamot érik el, ami a jó szakmai háttérnek köszönhető. A cégcsoport egymilliárd forintos eredménnyel működik, amire igen büszke az ügyvezető igazgató.

Polgárdy Imre, Takács Szabolcs, Győrffy Balázs, Czerván György, Szabó István, Kovács Zoltán és Csorbai Attila az ünnepségen   Fotó: Penk Tímea

Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár kitekintést adott az ágazat helyzetéről. Elmondta, hogy a baromfiágazat nagy részét magyar tulajdonosi kör teszi ki, és jelentős az export.

- A hazai hústermelés több mint felét a baromfi adja. A kukorica és az állati takarmány exportját a baromfihús követi. A tyúkállomány némileg csökkent, de a kacsa, a lúd és a pulya emelkedett - számolt be az államtitkár az ünnepségen, hangsúlyozva, hogy jövő évtől a baromfihús is az ötszázalékos áfakörbe tartozik majd.

Kovács Zoltán államtitkár a devecseri cég munkahelyteremtő képességén kívül a cégvezető nyugodtságát és csapatépítő képességét emelte ki, majd Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke azt hangsúlyozta, hogy a Gallus minta lehet más vállalkozások számára.

Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnöke a baromfiágazat fejlődéséről elmondta, hogy 2025-re lesznek olyan húscsibék, amelyek egy kilogramm takarmányból egy kilogramm húsgyarapodást produkálnak.

- A Gallus-csoport hazánk legnagyobb naposcsibe-előállítója. A két keltetőüzem kapacitása 75 millió darab. A cég nyújtja a magyar naposcsibeexport egyharmadát - ismertette Csorbai Attila. Az ünnepségen Szabó István fia, Ákos - aki szintén ügyvezető feladatokat lát el - köszönte meg a partnerek munkáját.

A vendégek a cég életéről szóló rövidfilm és ebéd után üzemlátogatáson vettek részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!