Devecser

2016.08.26. 09:10

Különleges érzés nagyszülőnek lenni

Devecser – Ilyenkor nem fáj semmi, de ha elmennek az unokák, akkor máris hiányoznak – mondta Váti Ferenc nyugdíjas pedagógus és felesége, Jutka.

Penk Tímea

Nem telhet el úgy iskolai szünet, hogy ne töltené be gyerekzsivaj a nagyszülők udvarát. Sokan álmélkodnak azon, hogy vajon a hetvenes éveikben járó nagyszülők mivel tudják elvarázsolni unokáikat. Mert Feri bácsi és Jutka néni otthona egy igazi szeretetsziget!

– A mama készíti a legfinomabb fagyit a világon – kiáltja az ötéves Boglárka, akinek a csodálatos előadói képességeit emelik ki a nagyszülők. Ő a mesélésben és az éneklében kiemelkedő, de minden unokára nagyon büszkék a nagyszülők. Van köztük sikeres táncos, de a sportban is jeleskednek, és a tanulmányaikra sem lehet panasz.

– Bár közös unokánk nincs, nagyon szerencsésnek érezzük magunkat, hogy ilyen csodálatos gyermekek vesznek körül minket – mondja a hetvenhét éves Feri bácsi. Jutka néni hozzáteszi, hogy ha náluk vannak az unokák, akkor nem fáj semmijük, míg máskor azért már előfordulnak a korral járó egészségi problémák.

Váti Ferenc feleségével és négy unokájával: Véber Tamás, Nagy Barnabás, Nagy Boglárka, Nagy Borbála. Fotó: A szerző

Nyolc unokája van a házaspárnak, a legidősebb huszonnyolc, a legfiatalabb kétesztendős. Vivien és Evelin már nagykorú, Barna, Tamás és Borbála általános iskolás, Boglárka óvodás, a két legkisebb Kristóf és Julianna.

– Egészen biztos, hogy nélkülük rövidebb lenne az életünk – állítja Feri bácsi, aki közel ötven évig dolgozott pedagógusként, illetve iskolaigazgatóként. A felesége szerint egy igazi régi tanító bácsi, aki mindent megtesz a gyerekekért.

– Ha itt van négy-öt unoka, akkor szinte észrevétlenül eltelik a nap. Ha három-négyfélét kérnek, azt is szívesen megcsinálom, nagyon szeretek sütni-főzni – mondja Jutka néni. Úgy érzi, nagy segítség a szülőknek, hogy számíthatnak rájuk az iskolai szünetekben, és ezt meg is hálálják.

– Egyetértek azzal a gondolattal, hogy az unokák Isten ajándékai jutalmul, hogy szülők voltunk, mert a saját gyermekeinkre fordított erőfeszítések most kamatostól megtérülnek – fogalmaz Jutka néni.

A házaspár úgy látja, hogy a türelem, amit sokan csodálnak bennük, velük született. Ők is otthonról hozták, és remélik, hogy ezt tovább is tudják adni, mert a mai stresszel terhelt világban nagy szükség van türelmes emberekre.

– Mi egy kicsit szentimentálisak vagyunk, megkönnyezzük unokáink sikereit. Elmegyünk az évnyitóra, évzáróra és a versenyekre. Nagyon büszkék vagyunk a gyerekekre – mondta Feri bácsi, aki szerint különleges érzés nagyszülőnek lenni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!