Devecser

2016.10.19. 13:25

Heinczinger István előtt tisztelegnek születésének 100. évfordulóján

Devecser - A kisváros közössége újabb jellel tiszteleg október 23-ának: emléktáblát avat.

Civil Tudósítónktól

Az utókor emlékezik a forradalom és szabadságharc 60. évfordulóján, s tiszteleg egy olyan köztiszteletben álló pedagógus munkássága előtt, akit méltán kedvelt gyermek és szülő.

Heinczinger István portréja – rajzolta Kovács József

1956 a magyar történelem kitüntetett fontosságú esztendei közé tartozik. Az idei kerek évfordulón a devecseriek is hálás szívvel idézik fel azt az újkori forradalmat és szabadságharcot, amelynek jelentősége túlmutat országhatárainkon, beilleszkedik a nemzeti függetlenségi és demokratikus mozgalom sorába, s kifejezi az emberiség zsarnokság és elnyomás nélküli élet iránti vágyát. 2016. október 23-a még örömtelibb a település lakóinak, hiszen az emlékezés egybeesik a helyi események egyik vezetőjének, Heinczinger István kántortanító, tanár, karnagy 100. születésnapjával. Idézzük fel alakját! 1916. december 25-én Győrben született. Az elemit és a polgárit is itt végezte, majd az Állami Tanítóképzőben kántortanítói oklevelet szerzett. Évekig csak helyettesként kapott állást, főleg kántorként. 1940 januárjában választották meg Devecserben helyettes kántortanítóvá. Főállású tanítóként a dr. Kondor Istvánné (Kóh Irén, Ici néni) vezette polgári iskolában dolgozott az államosításig. Aktív közéleti életet élt, hamar beilleszkedett az itteni közösségbe. Választmányi tagja lett a Katolikus Legényegyletnek, a Polgári Olvasókörnek, jegyzője a Levente Egyesületnek, ellenőre a Vöröskereszt devecseri fiókegyletének, s mindemellett karnagya volt a római katolikus dalkörnek. Tehát nem véletlen, hogy 1956 őszén őt választották meg a Devecseri Járási Nemzeti Forradalmi Tanács elnökévé. E tisztségre való emelése az emberek, a polgárok bizalmának egyértelmű kiteljesedését jelentette számára. Ő ezekben a napokban is méltó tudott maradni önmagához. Humánuma, igazságérzete, politikai józansága a járás legelső közjogi méltóságában is megmutatkozott. Intézkedéseivel a rend helyreállítását, az életnek a rendes kerékvágásba történő visszatérését, a legmagasabb szintű közösségi érdekeket igyekezett szolgálni. 1957-ben elbocsátották munkahelyéről, s 1958. január 28-án letartóztatták. A kihallgatásokkal járó lelki kínzások nagyon megviselték. Május 9-én három év felfüggesztett ítéletet kapott. A Legfelsőbb Bíróság azonban ezt enyhítette, mert a vádló tanúnak beidézettek védői lettek. Ezután helyben nem tudott elhelyezkedni. Budapesten dolgozott az Ikarus-gyárban. 1963-ban kerülhetett vissza Devecserbe tanítani. Néhány évvel később tragikus hirtelenséggel elhunyt. Kisgyermekeit hűséges felesége nevelte fel.

Heinczinger István sírja a devecseri Régi temetőben
Fotó: Czeidli József

A hálás utókor nem feledkezett meg róla. 1994-ben megkapta a posztumusz Hazáért '56-os emlékérmet. Devecser is elismerte történelmi szerepét, s 2006-ban posztumusz Városi '56-os kitüntetésben részesítette.

Czeidli József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!