Devecser

2016.08.04. 14:50

Devecser és vidéke sajtótörténete

Somló, Devecser - A XIX. század utolsó évtizedeit pezsgő kisvárosi, polgári élet jellemezte, tudhatjuk meg a helyi sajtó híradásaiból. Marácz István, Devecser története kutatóinak egyike dolgozta fel pár évvel ezelőtt a mezőváros és a hozzá közeli Somló-vidék gazdag múltú hírlapírását.

Civil Tudósítónktól

Elsőként említhetjük meg a Devecser Vidéki Gazdakör Értesítőjét amely 1883 januárjától ugyanezen év decemberéig jelent meg, a lap összesen 13 számot ért meg. Másodszor hatévnyi szünet után 1889 júniusától 1892 decemberéig havi rendszerességgel látott napvilágot Szauter Ignácz szerkesztésében.

Közben, 1891 januárjától Gépcsarnok címmel mezőgazdasági, ipari, gépi, kereskedelmi, közgazdasági témákkal foglalkozó szakközlöny színesítette a település és környékének újságválasztékát, amely, igaz, rövid életű volt. Felelős szerkesztőként - a laptulajdonos - Huss Gyula jegyezte a kéthetente megjelenő népszerű sajtóterméket. Viszont az 1896. szeptember 20-án első ízben az olvasók kezébe került Somlyóvidéki Hírlap, majd az azt követő számok hamar közkedveltté lettek. A szerkesztőség a Kalapos (ma Klapka) utcában működött. Szerkesztőjének, Huss Gyulának a lap iránti elkötelezettsége így fogalmazódott meg: Oly újságot óhajtok a közönség kezébe adni, aki az ő jogos érdekeit szolgálja.

Huss Ferenc síremléke

Huss Gyula portréja Fotó: archív

A kisváros és Somlóország falvai társadalmi életének fő szószólójaként 21 éve alatt ma remek forrásértékkel bír. Számos, a településeket is érintő kérdésben foglalt állást. Így mozgalmat indított egy, a szakmákat közösen képviselő testület felállítása érdekében. Az ipartestület végül Belák Lajos devecseri járási szolgabíró hathatós segítségével alakult meg. 1917-es megszűnése után 10 évvel később, 1927 húsvéthétfőjén került ki a nyomdából a Devecseri Újság első száma, amelynek főszerkesztője Somogyi Károly, kiadója Huss Gyula volt. 1930-ig szerkesztették, majd hat évig megint nem volt újságja Devecsernek.

1936-tól új hetilap jelentkezett, a Somlóvidék. Beszámolói elsősorban a járási Berta Kórház állapotával és a közegészségügy helyzetével foglalkoztak.

Érdekességként említem meg, hogy az újság arról tudósít, hogy Laczay Antal főorvos végrehajtotta a rövid idő alatt fővárosi nívóra emelkedett kórházában az első vakbélműtétjét.

A Devecseri Újság második újraéledése 1939-ben következett be. Ennek tulajdonosa már Huss Ferenc, Huss Gyula fia volt. Az újság rendre beszámolt a világháborús eseményekről. Megszűntével a helyi sajtó közel 50 éven át mély álomba merült.

Czeidli József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!