Devecser

2017.02.27. 09:48

Jubilált a devecseri általános iskola

Devecser - Iskolánk ötvenéves történelme azt üzeni számunkra, hogy nagyot alkotni csak összefogva, közösen lehet, a jubileumi ünnepségen is az együttlét a legfontosabb és a legszebb.

Czeidli József

A közös tudásból, élményekből, érzésekből áll össze iskolánk történelme – hívta fel a figyelmet Mayer Gábor intézményvezető.

Ötven éve adták át Devecserben a nagyiskolának nevezett épületet. Az évfordulóra rendezett ünnepségre meghívták az intézmény korábbi dolgozóit, és az első évfolyam tanulói is beszámoltak élményeikről.

A Devecseri Gárdonyi Géza Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetője köszöntőjében felidézte az elmúlt ötven év legfontosabb eseményeit.

- Az oktatás-nevelés a történelem viharaiban sok változáson ment keresztül, és ma is részesei vagyunk egy nagyszabású oktatástörténeti átalakulásnak. Iskolánk a jelentős változássorozatban azért maradhatott meg annak, amiért szeretjük, mert fő feladatát soha nem tévesztette szem elől: gyermeket nevelni, hitet és tudást adni, képességeket és készségeket fejleszteni azokban, akik az ország jövőjét építik – fogalmazott Mayer Gábor. Hozzátette: a huszonegyedik századi pedagógia kihívása az, hogy kevésbé a tanítás, hanem inkább a tanulás felől kell megközelíteni a feladatokat, ehhez nélkülözhetetlen a jövőt építő pedagógus és a jövőbe vetett hit.

- Az eltelt fél évszázad alatt generációk nőttek fel intézményünk falai között, és mára sokak gyermekét, unokáját is iskolánk tanulói között köszönthetjük. Tagozatainkkal színesedett intézményünk, és sokak vágya teljesült, amikor elindult a zeneoktatás – mondta az igazgató. Úgy véli, az egykori diákok azért emlékeznek szívesen iskoláséveikre, és azért találkoznak örömmel tanáraikkal, mert az oktatási intézményben egy új minőségű közösségi lét kezdődik, és a vágyaikhoz támogatókat találnak.

- Fontos, hogy olyan hely legyen az iskola, ahová a tanár és a tanuló is szívesen megy, együtt élik át a sikereket és küzdik le a nehézségeket – hívta fel a figyelmet Mayer Gábor, majd megköszönte mindazok áldozatos munkáját, akik beírták a nevüket ötven év tanulóinak a lelkébe: az aktív és nyugdíjas kollégáknak, szülőknek, diákoknak, támogatóknak, akik alkotó munkájukkal megteremtették az iskolát. Az ünnepség vendégei megemlékezek az intézmény elhunyt dolgozóiról is.

A rendezvényen fellépett a Devecseri Ifjúsági Fúvószenekar Ormándlaky Péter vezényeltével. Az alsó tagozatosok mazsorett csoportjának a műsorát Nyárs Hajnalka állította össze, a nyolcadik osztályosokat az irodalmi verscsokor előadására Bajók Józsefné készítette fel.

Videó: Penk Tímea

Az iskola múltját és jelenét kisfilmen mutatták be, majd a korábbi igazgatók, Németh Ernő és Eszterhainé Fatalin Ilona számolt be élményeiről. Az intézmény első diákjai közül Scheily Józsefné idézte fel iskolaéveit. A rendezvényen iskolatörténeti kiállítás várta a vendégeket.

Iskolánk története

Devecser - A kisváros "nagyiskolája" 50 éves születésnapját ünnepelte február 24-én. A rendezvényen elhangzott Egy kis iskolatörténet címmel - vetített képes előadás, amely végigkísérte a településen folyó oktató-nevelő munkát a XVIII. század végétől 1967-ig.

1875-ben a Veszprémi Római Katolikus Egyházmegye egy új és korszerűbb népiskola megépítésére vállalkozott. Előkészítésében jelentős szerepe volt Ujvári Ferenc káplánnak. Az iskola a XVIII. századi régi iskola helyén négy tanteremmel épült meg. Igazgatója Tima Lajos kántortanító volt. Halála (1903) után az iskolában lévő lakását tanteremmé alakították át, s ezzel enyhítették a zsúfoltságot.

1882-83- ban itt tanított Gárdonyi (Ziegler) Géza. Devecserben írta és komponálta a Fel nagy örömre kezdetű karácsonyi énekét. Az őt ábrázoló domborművet, Vörös János alkotását 1936-ban avatták fel, amely ma is a "kisiskola" homlokzati falán található.

Az iskolaszék 1921. április 10-én Sikos Pétert nevezte ki igazgatónak. Vezetése alatt készült el a nyolcadik tanterem. 1935-ben, nyugdíjba vonulásakor Homann Bálint vallás és oktatási miniszter írásbeli dicséretben részesítette. Nevéhez fűződik a helyi iparos - tanonciskola megteremtése.

1925-48-ig működött a polgáriiskola. Szervezője és igazgatója Kondor Istvánné Koh Irén volt. Az iskolatörténetbe nagy betűkkel írta be nevét a három generációs Avar család. Id. Avar Gyula 1919-22-ig volt tanítója az iskolának. Fia, ifj. Avar Gyula 1935-39 között az iparos-tanonciskolában tanított. Az elemi iskola igazgatói posztját két ízben is betöltötte 1939-52-ig és 1956-60 között. Leánya, Gárdonyiné Avar Piroska Devecserben tanított, valamint elismert szakfelügyelő volt. Jelenleg a veszprémi Életöröm Idősek Otthon lakója.

A közéleti pedagógusra Heinczinger Istvánra Devecser közössége tavaly október 23-án táblaavatással emlékezett születésének 100. évfordulóján.

Az 1966. július 22- i tanácsülésen elhangzott, hogy annak ellenére, hogy épül az új iskola, továbbra is szükség lesz a meglévő épületekre is. 1967. február 25- én nyitotta meg kapuit a nyolc tantermes várkerti "nagyiskola". Igazgatója Timár László tanár volt. Ezen vezetés alatt rövid életű Kereskedelmi Szakközépiskola is volt a településen. Legendás tanára, osztályfőnök Péter László, ma is örömmel és szeretettel emlékezik vissza ezen évekre.

Czeidli József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!