Devecser

2016.04.28. 10:42

Bírósági döntés: kötelező alpolgármestert választani Devecserben

Devecser - A bíróság helytállónak találta a megyei kormányhivatal álláspontját, miszerint az önkormányzat elmulasztotta az alpolgármester választására vonatkozó határozathozatali kötelezettségét, és a jogsértés megszüntetésére kötelezte.

Penk Tímea

A helyi önkormányzatokról szóló törvény szerint legalább egy alpolgármester választása kötelező. Devecserben novemberben a képviselő-testület visszavonta az alpolgármester megbízatását. Azóta a polgármester két esetben olyan személyt javasolt az alpolgármesteri pozícióra, aki nem vállalta a jelölést, két esetben egy másik jelölt vállalta ugyan a felkérést, de nem kapta meg a szavazatok minősített többségét. Két ülésen pedig a polgármester nem tett kísérletet az alpolgármester-választásra.

A Veszprém Megyei Kormányhivatal bírósághoz fordult, mert a törvényességi felhívására az önkormányzat nem szüntette meg a jogsértést. A Veszprémi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság a csütörtöki tárgyaláson megállapította az önkormányzat mulasztását, és arra kötelezte, hogy harminc napon belül válasszon alpolgármestert. A bírósági döntés ellen nincs helye fellebbezésnek.

Ha a képviselő-testület továbbra sem tud alpolgármestert választani, akkor a megyei kormányhivatal további eszközökhöz folyamodhat. Bírságot szabhat ki, illetve ő maga jelölhet alpolgármestert, erre azonban még nem volt példa korábban. Megoldást jelenthet az is, ha több alpolgármestert választ a képviselő-testület.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!