Devecser

2015.07.03. 16:19

Bemutatták a hungarikum mozgalmat

Devecser - A Veszprém Megyei Önkormányzat a hungarikum mozgalmat ismertető, népszerűsítő bemutató rendezvényét tartotta a minap.

Civil Tudósítónktól

A kastélykönyvtár lovagterme adott otthont a rangos eseménynek. A megjelenteket Balajthy Zsuzsanna a Veszprém megyei Értéktár Bizottság titkára köszöntötte, s adta át a szót Ferenczi Gábor devecseri polgármesternek, aki köszöntőjében arról beszélt, hogy a településeken összegyűjtött történelmi, szellemi értékek mellett a közösség ereje is fontos.

A tanácskozás résztvevői: Ferenczi Gábor, Vörösmarty Éva, Mihalcsik Márta, Balajthy Zsuzsanna (Fotó: Czeidli József)

- " Természetesen széleskörű nyilvánosságot kell biztosítani a meglévő helyi "hungarikumainknak", így a szép ódon hangulatú épületeinknek, hagyományainknak, híres szülötteinknek, neves személyeinknek, akik ezer szállal kötődtek - e kisvároshoz." - Nemzeti értékek, értéktárak, Veszprém Megyei Értéktár címmel tartott  előadást a megyei szervezet elnöke  Vörösmarty Éva.

Mihalcsik Márta a Nemzeti Művelődési Intézet Veszprém Megyei Irodájának módszertani referense az értékgyűjtésről és a megtartott programokról számolt be. A devecseri  Értéktár Bizottság is élt a lehetőséggel, vetített képes előadásban mutatta be a 700 éves település történetét, s a számba vett  értékeit. Többek között a várkastélyt, Gárdonyi (Ziegler) Géza itteni tanítóskodását és írói munkáját, a közelmúltban felavatott Gárdonyi-szobát, a színházteremtő Faludyak életútját, a Devecseri liszt márka levédését. Horváth Zoltán Doba község polgármestere a járás gyönyörű természeti értékét, a Somlót járta körbe fényképes vetítéssel, majd a híres Somlói juhfarkkal kínálta meg a vendégeket. A résztvevők ajándékba kapták a Veszprém Megyei Értéktárba került értékek 2013-2014 című tetszetős kiadványt.

Czeidli József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!