Devecser

2015.05.24. 08:32

Bakony-Somló találkozó, a hagyományőrzés céljával

Devecser - A megyei néptánc találkozók mindegyike a magas szakmai színvonalról tanúskodik. Ezt tapasztalhatjuk a 13. Bakony-Somló találkozón is.

Tóth B. Zsuzsa

Erről a Bakony-Somló Népművészeti Találkozó Bakony Virágai Veszprém Megyei Szólótáncverseny résztvevőinek produkcióit követően beszélt a zsűri elnöke, Juhász Zsolt.

- Kegyetlen dolog a verseny, egy esetleges gyenge szereplés miatt hosszú évek munkája válhat semmissé. Ere azonban szerencsére nem volt példa itt. Oktatók és előadók közös munkájának példás eredményeit láthattuk, mi pedig az összteljesítményt díjaztuk – mondta Juhász Zsolt. Hozzátette, hogy magas szakmai színvonalon dolgoznak a táncosok, de ez tapasztalható a megye összes hasonló rendezvényén.

A Bakony-Somló Népművészeti Találkozón az Ajka-Padragkút Táncegyüttes is fellépett (Fotó: Tóth B. Zsuzsa)

A fesztiválnak most először a város adott otthont. Devecser polgármestere, Ferenczi Gábor polgármester köszöntőjében méltatta a példás hagyományőrzést, valamint örömét fejezte ki, hogy a város adhat helyet a fesztiválnak. Bizalmát fejezte ki, hogy ebből hagyományt teremthetnek. A fesztivál első napján az Élő Forrás Alapfokú Művészeti Iskola tanévzáró gálaműsorában a térség falvai általános iskoláinak csoportjai léptek fel. Mintegy 140 néptáncot tanuló gyermek mutatta be tudását, vendégeikkel együtt közel kétszázan vettek részt a programon.

Másnap négy korosztály gyermek és felnőtt szólistáinak versenyét rendezték, a megye legjobb táncosai mérettek meg a felnőtt táncegyüttesek országos találkozója előtt. Utóbbin hét, többnyire dunántúli együttes mutatkozott be, majd a Fláre Beás zenekar koncertje, a táncmesterek gálája és táncház zárta a fesztivált. A szervező, az Apte Művészeti Egyesület vezetője, Kovács Norbert, Cimbi elmondta lapunknak, hogy a programon azonban ezúttal is háttérbe szorult a versenyzési cél, a jó hangulat, egymás koreográfiáinak megismerése került inkább előtérbe. Az együtteseket a Dűvő zenekar kísérte, az eseményt kézművesek, kistermelők vására színesítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!