Devecser

2016.07.31. 15:45

A város jeles évfordulósai

Devecser - Tilhof Endre nyugalmazott ajkai könyvtárigazgató devecseri életrajzi lexikonát böngészve bukkantam azoknak a kisvároshoz kötődő személyeknek a nevére, akik ebben az évben születésük vagy haláluk jeles évfordulóján méltóak arra, hogy az utókor megemlékezzék róluk.

Czeidli József

Száznyolcvan éve született és 95 éve halt meg Beck János helyi takarékpénztár-igazgató, az akkori időszak legnevesebb személyisége. Ő volt a Devecseri Takarékpénztár alapítója. 1877-től 1881-ig az Olvasó Egylet elnöki tisztét látta el. 1884-től a Devecser Vidéke Gazdakör választmányi tagja, 1886-tól a Polgári Lövölde Egyesület elnöke volt. Érdemes róla még megemlíteni, hogy 1909-ben a Berta Kórház építtetőbizottságának egyik lelkes tagjaként az egészségügyi intézmény megvalósításán fáradozott, s ugyanebben az évben az ajka-csingervölgyi bányaszerencsétlenség áldozatai hozzátartozóinak 245 koronát gyűjtött össze. Munkája elismeréseként 1912-ben Ferenc József császár a Ferenc József-rend lovagkeresztjével tüntette ki. Halála előtt teljes vagyonát a kisvárosra hagyományozta azzal a kikötéssel, hogy abból polgári iskolát építsenek és róla nevezzék el.

Százhúsz éve éve született Czinder Károly. 1926-ban választották meg a Devecserben működő Mezőgazdasági és Iparbank Rt. ügyvezető igazgatójává. Ettől kezdve cselekvő részese lett a pezsgő polgári életnek.

Kilencvenöt éve halt meg Derdák Lőrinc plébános. 1886-tól haláláig volt Devecser lelkipásztora. Feljegyezték róla: Szelíd, nyugodt, rendszerető ember. Hívei szeretik, tisztelik. 1888-ban saját költségén kifesteti az elhanyagolt templombelsőt, az oszlopfejeket bearanyoztatja. Fásítja a temetőt, rendbe hozatja a plébánia somlói szőlőjét, átalakíttatja az orgonát.

Százhúsz éve született gróf Esterházy Ferenc zeneszerző, a devecseri id. gróf Esterházy Ferenc és Lobkovitz Berta gyermeke. Zenei tanulmányait Bécsben végezte. A New York-i College of Musicon szerezte doktorátusát. A tatai vár melletti parkban több szabadtéri előadást rendezett. A szerelmes levél című vígjátékát 1935-ben a budapesti Operaház mutatta be.

Százhetven éve született Faludi (Wattersdorf) Gábor kereskedő, színigazgató. Fiatalon került Devecserbe, ahol hamar megkedvelték és megbecsült kereskedője lett a Somló melletti mezővárosnak. 1878-ban költözött fel Budapestre. Itt megalapította az első színházjegyirodát, majd 1896-ban részt vett a Vígszínház megszervezésében, amelynek később igazgatója lett. Gyermekei (Jenő, Miklós, Sándor) szintén elismert színházi szakemberek lettek.

Pontosan 100 éve született Heinczinger István kántortanító, tanár, karnagy. 1940-ben került Devecserbe, ahol a tanítás mellett ellátta a helyettes kántori feladatokat is. A nagy népszerűségnek örvendő pedagógus a közélet egyik jelentős szereplője lett. Így a legényegyletben választmányi tagként, a polgári olvasókörben jegyzőként tevékenykedett. A legnagyobb elismerést a daloskör karnagyaként vívta ki magának. Az 1956-os helyi őszi események ideje alatt a Devecseri Járási Forradalmi Tanács elnökévé választották meg. (Ez év októberében jelenik meg a Devecser 1956 - 100 éve született Heinczinger István című kötet, valamint tiszteletére emléktáblát állítanak a kisiskola épületében.)

Továbbá meg kell emlékeznünk a devecseri születésű Szíjj Miklós filmrendezőről, aki idén lenne 80 éves (Ismertebb művei: Hajókovácsok - 1962, Dübörgő csend - 1976, A szomjúság határai - 1979), valamint Simonffy András íróról, aki életének utolsó éveit Devecserben töltötte és itt alkotott, ő pedig 75 éves lenne (Legismertebb könyve: Kompország katonái - 1981).

De természetesen szólnunk és emlékeznünk kell a 150 éve született és 100 éve meghalt Nemes Antal kántortanító-igazgató munkásságáról is.





Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!