Devecser

2016.09.14. 17:50

Büszkén viseli a Közép-Európa legszebb kastélykönyvtára címet

Devecser - Az Esterházy-várkastély ódon falai között talált otthonra a nagyközségi, majd a városi könyvtár. Immár fiatal felnőttkorba lépett: harmincéves lett.

Civil Tudósítónktól

1986. szeptember 12-e ki-emelkedő eseménye volt Devecser történetének: a kastélykönyvtár ünnepélyes avatója után megnyílt. A Napló évszámait gondosan bekötve őrzik itt. Az épület pincéjében a katonás rendben sorakozó polcok fogságából kiszabadított vaskos kötetek egyikében találtam meg azt a lapszámot, amely erről az eseményről tudósít.

A csodálatos olvasó-, régen lovagteremben rendezték meg az ünnepséget. Elsőként Illyés Gyula Nem volt elég című verse hangzott el Vándorfi László, a veszprémi Petőfi Színház tagja előadásában. Kuti Elemér vb-titkár köszöntötte a megjelenteket, köztük Devecser akkori vezetőit is. Így a nagyközségi tanácstól Magyar Józsefet és Holczinger Lászlót, ők odaadó munkával segítették az intézmény költözését. Gyuricza László, a megyei pártbizottság titkára avatóbeszédében felidézte Devecser múltját, s hangsúlyozta jelentős szerepét a Somló-vidék központjaként.

A kastélykönyvtár impozáns épülete

Harminc éve a könyvnek olyan házat teremtettek Devecserben, amihez hasonlóval kevés település büszkélkedhet, növelve ezzel az ottlakók önérzetét. A kastélykönyvtárt Kovács Emil igazgató vette át a az olvasók és munkatársai nevében. Ő és Plachtovics Vilmos belsőépítész a Veszprém megyéért kitüntető jelvény arany fokozatában részesült.

A kastélykönyvtárt megelőzően az 1950-60-as évek könyvtára a Sárközy-féle házban néhány teremmel működött. Az 1970-es években, a várkastélyba való költözésig is kulturált környezetben, modern körülmények között tudták fogadni az írott szó szerelmeseit, a könyvbarátokat, az újságok, folyóiratok, magazinok kedvelőit. Egy újonnan épült társasház földszinti termeiben volt a felnőttkönyvtár, s vele szemben a gyermekek birodalma, a gyermekkönyvtár az egykori bank épületében. Kovács Emil az ország legfiatalabb könyvtárigazgatója lett Devecserben. Nyugdíjba vonulásáig, 2006-ig vezette az országos hírnevet szerzett könyvtárat.

Szintén a már említett újsághírből hozok ide néhány említésre méltó adatot: 120 ezer kötet raktári állomány-nyal, 45 ezer szabad polcos könyvvel, százas nagyságú folyóirattal, hanglemezzel, videofilmmel várták az olvasókat harminc évvel ezelőtt. Ezek a számok a jó gazdálkodás során a három évtized alatt megtöbbszöröződtek, s ezzel kivívta magának a környékbeli és távolabbi települések élénk érdeklődését a könyvtári szolgáltatások iránt. Egyre népszerűbbé váló képzőművészeti kiállításait, hangversenyeit, író-olvasó találkozóit, pódiumestjeit telt házzal rendezik meg napjainkban is.

A somlóvásárhelyi Lyra énekkar fellépése egy somlói témájú esten

Kovács Emil magasra tette a mércét. Nyugdíjazása után utódai, Hoffman Valéria, Cseh Tiborné, Szente Takács Anna sikeres vezetői munkával a mester által megalapozott úton, kisebb újításokkal tudott előre haladni, vigyázva a kastélykönyvtár tekintélyének megőrzésére. A cikk írásakor az íróasztalom fiókjaiból sorra kerültek elő a korábbi rendezvények meghívói. Ezek közt tallózva felidéződnek a felejthetetlen élmények. Madaras József, Hegedűs D. Géza színművész, a devecseri születésű Pálfy Margit előadóművész estjei. Többször koncertezett a szintén devecseri születésű Tar Lajos gitárművész a hálás közönség örömére. Visszajáró vendég volt Czine Mihály irodalomtörténész, és lebilincselő előadásaiért visszavárják Praznovszky Mihály irodalomtörténészt is. Bizonyára sokaknak marad emlékezetes a Bereményi Géza író-filmrendezővel való találkozás Eldorádó című filmjének bemutatójakor. Mindig nagy érdeklődés kíséri a környékbeli amatőr festőművészek kiállításait. A közelmúltban az érdeklődők Gárdonyi Géza dédunokájával - Keller Péterrel - az íróról szóló könyve kapcsán találkozhattak.

E gondolatokkal köszöntöm a 30 éves születésnapját ünneplő kastélykönyvtárt, s kívánom, hogy tíz év múlva a felnőttkorú intézmény sikereiről tudósíthasson lapunk.

Czeidli József

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!