Devecser

2016.03.02. 12:37

Feloszlik-e a devecseri testület? - A költségvetés csak az utolsó csepp (frissítve)

Devecser - A város költségvetése miatt kialakult ellentétek végleg ellehetetlenítik a képviselői munkát a városban, ezért a polgármester a testület feloszlatását helyezte kilátásba.

Penk Tímea

Ferenczi Gábor polgármester a kedd esti lakossági fórumon jelentette be, hogy ha a képviselők nem képesek a város érdekében politizálni és a csütörtöki ülésen egyezségre jutni a költségvetési kérdésekben, akkor mindenki adja vissza a mandátumát. A végső vitát a polgármester úgy adta elő, hogy pozitív mérleggel zárták a tavalyi évet, nem szórta el a város pénzét, ezért nem hajlandó embereket elküldeni a hivatalból a mérsékeltebb költségvetés érdekében, amit néhány képviselőtársa szorgalmaz.

Az önkormányzat nem tudta megalkotni a költségvetési rendeletét, ám nem ez az egyetlen ellentét a képviselői csoportok között. Ferenczi Gábor és Bognár Ferencné jobbikos képviselőkkel szemben áll Kozma György volt alpolgármester és Óvári Márton képviselő, akik szintén a Jobbik támogatásával indultak a választáson. A két utóbbi képviselő, illetve a gazdasági bizottság elnöke, Holczinger László a költségvetési megszorításokat szorgalmazta.A személyi ellentéteknek a következménye volt már az is, hogy novemberben Ferenczi Gábor javaslatára a képviselő-testület visszavonta Kozma György alpolgármesteri megbízatását, és azóta sem sikerült a polgármesternek új helyettest választani.

A lakossági fórumon taps követte Ferenczi Gábor bejelentését, amely a képviselő-testület feloszlatását helyezte kilátásba. A polgármester felszólította képviselőtársait, hogy csütörtökön döntsék el, mint akarnak, és ha nem képesek a város érdekében politizálni, akkor álljanak fel és legyen egy időközi választás.

A fórumon a polgármester tájékoztatta a megjelenteket a munkahelyteremtésről, a pályázati lehetőségekről, az önkormányzati dolgozók és a képviselő-testület munkájáról. Beszámolt az egykori kórház tehermentesítését követő tervekről, és hosszasan taglalta a meggyeserdei laktanyákon kialakult problémákat, amelyek az üzemeltető egyesület elnöke szerint nem állnak fenn.


A Fidesz nem oszlatna

Polgárdy Imre, a Fidesz helyi elnöke szerint a Devecserben kialakult probléma nem a képviselő-testület tagjai, hanem csak a jobbikos képviselők között áll fenn. Minden adott volt ahhoz, hogy a jobbikos programot megvalósítsák, hiszen nagyarányú bizalmat kaptak a választásokon: mind a négy jelölt a testületbe került, két fideszes és egy független képviselő mellett.

Polgárdy Imre hangsúlyozta, hogy Ferenczi Gábor a „szövetségi kapitány”a frakciója felett, de ha a csapat nem szerepel jól, akkor nem a tagjait szokták szétkergetni, hanem a vezetőjüket leváltani.

– Nem tudjuk elképzelni, hogy az egész testület felálljon, mert nincs arra garancia, hogy az új képviselők között zavartalan lesz az együttműködés – hangsúlyozta a helyi Fidesz-elnök. Hozzátette, hogy a költségvetés hiánya miatt jelentős pályázati lehetőségektől eshet el a város. Polgárdy Imre arra kérte a polgármestert, hogy szedje össze magát, tegyen rendet a csapatban, ha kell, fegyelmezzen és teljesítse az ígéreteket.

Mayer Gábor fideszes képviselő, Polgárdy Imre, a Fidesz helyi elnöke, Boldizsár Zsolt fideszes képviselő

Mayer Gábor fideszes képviselő szintén úgy látja, hogy a konfliktusok a jobbikos képviselők között állnak fenn, és a lakossági fórum egy szisztematikusan felépített lejárató kampány volt, amely próbálta elterelni a figyelmet a saját tétlenségükről és belső viszályukról. A képviselő szerint azokat kell eltávolítani, akik a viszályt szítják.

Ferenczi Gábor nem lát más esélyt, mint a képviselő-testület felbontását, mert egyesek nem a város, hanem a magánérdekeik szerint szavaznak. A polgármester se a költségvetési megszorításokat, se az elbocsátásokat nem tudja támogatni.

Az önkormányzat bizottságai csütörtökön délután egy órakor a kastélykönyvtárban tartják együttes nyilvános ülésüket, amelyen a költségvetést tárgyalják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!