Devecser

2015.10.23. 17:48

Emlékműsor és díszoklevél-átadás

Devecser – Akkor mi, magyarok mutattunk példát a világnak, az egész emberiségnek szabadságszeretetből és önfeláldozó hazafiságból.

Szántó Renáta

Ma is olyan értékrend szerint kell élnünk, amely életünk és nemzeti történelmünk bármelyik pillanatában vállalható. Vállaljuk tehát múltunkat, értékeinket, önmagunkat. Ez az üzenete ötvenhatnak – emelte ki Mayer Gábor iskolaigazgató, önkormányzati képviselő a település megemlékezésén.

Szónoklatokkal, katonai dalokkal és irodalmi műsorral idézték fel az 1956-os forradalom és szabadságharc előzményeit és eseményeit a városban. Az ünnepi rendezvény a helyi Ifjúsági Fúvószenekar indulókból álló dalcsokrával kezdődött a művelődési házban. Majd Mayer Gábor foglalta össze gondolatait 1956-ról. Felidézte a szabadságharc előzményeit és kiemelte, hogy a mai generáció feladata és kötelessége az emlékezés.

Beszéde után Ferenczi Gábor polgármester szavait hallgathatták meg a jelenlévők, aki díszoklevelet adományozott Vaczkó László tanárnak, az ’56-os eszmék őrzőjének, egykori politikai elítéltnek, Varga Gyulának, aki a fegyveres harcokban is részt vett, és Világosi György ügyvédnek az 1956-os szabadságharcban vállalt bátor kiállásáért.

A város vezetői a cím átadásával fejezték ki tiszteletüket a helyi ötvenhatos hősök előtt. Vaczkó Lászlót a Hűség 1956-hoz Érdemkeresztjével is kitüntették a megemlékezésen. A szónoklatok és az oklevelek átadása után az iskolások irodalmi műsora zárta az ünnepélyt, majd menet indult a Deák téri emlékműhöz, ahol koszorúzással és mécsesgyújtással tisztelegtek a hősök előtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!