Dabrony

2016.10.27. 18:20

Helyben tesznek a jólétért

A Kristályvölgynek nevezett településcsoport fejlesztéséről szóló együttműködési megállapodást írt alá a devecseri járás kilenc falujának képviselője.

Penk Tímea

A szerződött településeken rövidesen egy átfogó program indul, amelynek része az itt élő emberek egészségfejlesztése, családi életének erősítése, a születések számának növelése, többszörös önellátásának támogatása, vagy például a helyi társadalom újrateremtése, kulturális, idegenforgalmi lehetőségeinek a kihasználása, a polgárőrségek erősítése, a legteljesebb foglalkoztatottság elérése.

A Viden élő Bagyura Ferenc a program egyik ötletgazdájaként és a szociális szövetkezet vezetőjeként elmondta, hogy Vid, Dabrony, Nagyalásony, Somlószőlős, Nagypirit, Noszlop, Somlóvásárhely és Borszörcsök önkormányzata, a kiscsőszi Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület, valamint gazdasági társaságok csatlakoztak a csoportosuláshoz. A szakmai irányító a fővárosi Stratégiakutató Intézet.

A Kristályvölgy-program településeinek a képviselői nemrégiben aláírták az együttműködési megállapodást; többek között Kovács Norbert Cimbi, az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület elnöke, Szabó Róbert, Vid polgármestere, Bagyura Ferenc, a szociális szövetkezet vezetője, Varga Csaba, a Stratégiakutató Intézet Nonprofit Kft. ügyvezetője és Marton Zsolt, Somlóvásárhely polgármestere
Fotó: Penk Tímea

- A Dunántúl kiemelt minta-településcsoportként a csatlakozó falvakkal egy körülbelül ötezer lélekszámú egységet hoztunk létre. Egymással is egyeztetve minden tag maga mondja meg, mit tud nyújtani és mire lenne szüksége. Ez lehet például oktatási, kulturális, művészeti vagy mezőgazdasági tevékenység - sorolta Bagyura Ferenc. A program első lépéseként felmérik az itt élő emberek egészségi, szociális, mentális állapotát, majd ennek megfelelően alakítják ki a szakemberek a fejlesztési lehetőségeket.

- Egy magasabb szintre szeretnénk hozni ezeket a településeket, illetve az itt élő lakosságot oktatással, neveléssel, munkahelyteremtéssel. S bár a program 2030-ig szól, a jövő év végére elért eredményeink alapján a módszert tesztelni lehet olyan régiókon, amelyek hasonló gondokkal küzdenek - ismertette Bagyura Ferenc, aki bízik a térségben élő emberek együttműködésében.

- Sokan vannak közöttük, akiket motiválni kell arra, változtassanak életmódot, kezdjék el más minőségen élni az életüket. Néhányukat a közösségi együttélés olyan értékeire és szabályaira kell megtanítani, amelyeket a szüleiktől nem tudtak elsajátítani, hiszen ők sem nagyon voltak birtokukban ezeknek az ismereteknek - mondta a szociális szövetkezet vezetője. Hozzátette, hogy egyebek mellett kertészkedésre, önellátásra és háztartási ismeretekre, zöldség- és gyümölcsfeldolgozásra szeretnék tanítani az itt élő embereket, a gyerekek táboroztatását is megszervezik. Minden közösségnek a sajátosságait figyelembe véve alakítják ki a feladatokat az ipari, mezőgazdasági, kulturális és turisztikai fejlesztések területén.

A program egyedülálló, a szociális szövetkezet vezetője nem tud arról, hogy még egy ilyen átfogó fejlesztés elindult volna az országban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!