Csopak

2017.03.30. 16:33

Tavaly jobban indult az év a Badacsonyban

Tartottak előadásokat a rügyvizsgálati eredményekről és egy új szőlőkártevőről, de volt gép- és metszési bemutató is. A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetében tartott szakmai napon az érdeklődők intézeti borkóstolón is részt vehettek.

Sági Ági

A rügyvizsgálati eredményeket Májer János intézetigazgató értékelte. Elmondta, hogy hiába indult biztatóan az év, tavaly a térség szőlőültetvényeinek több elemi csapással is meg kellett küzdeniük.

Fotó: Sági Ági

Elsőként áprilisban volt két alkalommal is jelentősebb fagy, ami szinte minden dunántúli borvidéken károkat okozott. Bár a tavaszi fagykárok esetén a szőlőnek jók a regenerálódási lehetőségei, június elején egy kisebb, július közepén egy nagy jégeső tetézte a károkat, különösen a Balatonfüred- Csopaki borvidéken. A károsodott ültetvények azonnali visszametszését javasolták, és a tőkék sorsa is a szerint alakult, hogy mennyire foglalkoztak vele a gazdák. Július végén ugyanis egy különös- a bárikus mocsár névre keresztelt időjárási helyzet teremtette meg a tökéletes feltételeket a gombakártevők szaporodásához.

Fotó: Sági Ági

A párás, fülledt trópusi időben elsőként a peronoszpóra fertőzött, majd a lisztharmat is megjelent az ültetvényeken.  A helyzetet az augusztus végi száraz meleg mentette meg, ami kitartott szeptemberben is. Azokon a területeken ahol a gazdálkodók megküzdöttek az időjárási szélsőségekkel, kiváló borok születtek. A hideg január a térség ültetvényeiben nem tett különösebb kárt, hiszen itt a leghidegebb mínusz 15 fok körül volt, szőlőfajtáink többsége – 18 fokig fagytűrő. A fagy miatt nagyobb károk a Kunsági borvidék középső területein keletkeztek, itt mínusz 20 fok alatti hőmérsékleteket is mértek.

Fotó: Sági Ági

Ezeken a területeken átlagosan 60 százalékos főrügy pusztulást mértek a szakemberek. A rügytermékenységi együtthatók közepesek, a Badacsonyi borvidéken 20 százalék alatti a rügypusztulás, ami természetesnek tekinthető, nem kell komolyabb terméskieséssel számolni. Nagyobb a rügypusztulás a Balatonfüred- Csopaki borvidék azon területein, ahol a tavalyi károk után a tulajdonosok nem kezelték az ültetvényeket. Egy pécselyi ültetvény kezeletlen vesszőin 100 százalékos rügypusztulást mértek.

A szakmai nap másik előadásán a gazdálkodók egy új potenciális kártevő a foltosszárnyú muslica tulajdonságairól, elterjedéséről hallhattak. Kiderült, hogy bár már mindenütt jelen van az országban, nagyobb kártételével egyelőre nem kell számolni. Az előadások után gépbemutatót láthattak az érdeklődők, majd egy középkordonos és egy ernyős művelésű ültetvény helyes metszését tekinthették meg. A szakmai napot a kutatóintézet boraiból tartott bemutató zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!