Csopak

2017.03.28. 14:30

Tapasztalati úton tanítják meg a gyerekeknek a strandolás szabályait

Csopak - Az emberek többsége ösztönösen keresi az újdonságokat és kihívásokat, igyekszik kibővíteni és gyakorolni képességeit, szeret felfedezni és tanulni. Mindehhez pedig szüksége van egy olyan belső hajtóerőre, ami nem feltétlenül a jutalmazás és büntetés kategóriába sorolható.

Szendi Péter

- Nekem ez az, ami a mindennapjaimat és a munkámat jellemzi - megtalálni az adott helyzethez, feladathoz megfelelő belső hajtóerőt, utat mutatni, hogy máshogyan ugyan, de eljussunk a kitűzött célig. Ebben a szellemben igyekszem tanítani gyerekeket és felnőtteket egyaránt, és ebben a szellemben hoztam létre egy olyan programot, mely ember és állat (kutya) kölcsönös megbecsülésére épül - kezdi a Csopakon élő Kottek Petra.

Az Aqua & Sonar Code egy olyan, általa kidolgozott program, mely a feltétel nélküli kölcsönös segítségnyújtáson alapszik állat és ember között. 2003-ban a csopaki strandon vállalt nyári munkát vízi mentőként, amit természetesen egy komoly képzés előzött meg. Azóta kereste az utat arra, hogy milyen eszközökkel lehetne a gyerekek számára életre szóló ismereteket nyújtani a nyílt vízi strandolás szabályaival kapcsolatban. - Ekkor ötvöztem két szerelmet, az állatok iránti odaadó szeretetet és tiszteletet a vízzel. Aqua és Sonar újfundlandi kutya, felmenőik képzett vízi mentők szerte a világban. Hárman együtt létrehoztunk egy olyan programot, mely a gyerekeket egy kicsit másképp érinti meg, és figyelmüket olyan élmények révén tartja fenn, mely otthoni vagy hagyományos tantermi környezetben nagyon nehezen érhető el.

Kottek Petra Sonar (balra) és Aqua nevű újfundlandi kutyájával Fotó: Szendi Péter

A vízbiztonsági tréning lényege, hogy a kutyával együtt, tapasztalati úton tanítják meg a gyerekeknek a strandolás szabályait. A program összeállításakor Petra igyekezett a strand, a medence szabályait egy olyan interaktív, vicces és érdekes kontextusba helyezni, ami segít abban, hogy meghalljanak, ránk figyeljenek és az élményeiken keresztül megtanulják, hogyan viselkedjenek vízben és vizek közelében. A kutya mint a motiváció és a figyelemfelkeltés eszköze van jelen, részt vesz a feladatokban, és létezésével olyan élményt nyújt nem csak a gyerekeknek, de szüleiknek is, ami hosszú távon képes fennmaradni és aktívan élni az emlékeikben

- Célom, hogy a programunk minél több gyerekhez és felnőtthöz eljusson, és ezzel lehetővé tegyük, hogy a nyaralások, strandolások és nyári táborok biztonságos, minőségi időtöltések legyenek. Mindkét kutyám imádja, amit csinál, és valójában mindketten egyfajta ösztönmunkát végeznek, mégis szükségem volt valamire, amit én adhatok nekik és kutyatársaiknak. Ezért terápiás kutyamasszőr lettem.

A terápiás kutyamasszázs lényege a kellemes wellness -érzésen túl, alternatív módon, gyógyszeres kezelés mellett és olykor helyett mozgásszervi betegségek okozta problémákon enyhíteni, sőt segíteni.

- Aqua a kutyám súlyos csípőízületi diszpláziája és orvosi papírjai alapján gyakorlatilag mozgásra is képtelen kutya lehetne. A rendszeres masszázs eredményeképpen az izomzata és az ízületei egy jó állapotú, egészséges kutyáéval vetekszenek - fejezi be Petra, miközben kutyáit simogatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!