Csopak

2016.06.28. 19:20

Hal a tóból és a bográcsból

Csopak - Halászléfőző és horgászversenyt is rendeztek hétvégén a településen, a gasztronómiai megmérettetésen bajai csapat végzett az élen egy hagyományos dunai halászlével.

Marton Attila

A versenyeket a Balatoni hal- és borünnep keretén belül szervezte a Csopak-Paloznak Horgász Egyesület. A szervezet száz kilogramm halat, javarészt pontyot és némi keszeget bocsátott az induló csapatok rendelkezésére, mondta Hideghéthy Csaba, az egyesület titkára. A két versenyt párhuzamosan rendezték. A halászléfőző versenyen meghívott csapatok vettek részt, összesen hét formáció szerepelt. Az ételeket gasztronómiai újságíró, önkormányzati dolgozó és szakács alkotta háromfős zsűri értékelte. A horgászversenyen öt csapat indult, a résztvevők a csopaki strand melletti stégen várták a kapást. Mindkét versenyen az első három helyezettet díjazták, a horgászversenyen emellett a legnagyobb halat kifogó horgász is elismerésben részesült.

Évek óta visszajár a versenyre a Borbarátok csapata. A társaság tagjai hagyományos balatoni halászlevet főztek pontyból, az alaplébe keszeg került. Bozóki Ferenc elmondta, a halászlébe makói hagyma, só és pirospaprika került, utóbbi minősége meghatározza a lé minőségét is.

Másodszor vett részt a halászléfőző versenyen a bajai Göldner Tibor és Kecskés János, aki természetesen az ottani hagyománynak megfelelő ételt készített. A bográcsban együtt főtt a hal, a hagyma, a só és a paprika, ám az előre pácolt halat mintegy fél óra után kivették a kondérból, a gyufatésztát pedig külön főzték meg, a három elem tálaláskor került újra a tányérokba. Bajai Halászléfőző Bajnokok Klubja csapatnéven versenyeztek.

A gyerekeknek kiírt horgászverseny első három helyezettje, ifj. Tunyogi Gyula, Hevér Fanni és Zaka Krisztián. (Fotó: Marton Attila)

A halászléfőző versenyt Göldner Tibor és Kecskés János nyerte, a Bajáról érkező versenyzők egy hagyományos dunai halászlét készítettek

A zsűri értékelése szerint a legfinomabb halászlevet a Bajai Halászléfőző Bajnokok Klubja főzte, második helyen a budapesti Balatoni Horgász Egyesület, a harmadikon a Csopak-Paloznak Horgász Egyesület csapata végzett.

A horgászok csapatversenyében a Herendi Horgász Egyesület végzett az élen mintegy hét kilogramm hallal, második a Csopak-Paloznak Horgász Egyesület lett közel hat kilogrammal, a harmadik a budapesti Balatoni Horgász Egyesület 3,3 kilogrammal. A legnagyobb, közel egykilós halat Trokán Péter (Csopak-Paloznak HE) fogta ki.

 

Tizenkét gyermek nevezett a Balatoni hal- és borünnep keretében megrendezett gyermek snecifogó horgászversenyre. Csopakon a strand keleti oldalán a horgászstégen a sorsolásnak megfelelő helyeken vasárnap reggel kezdték meg a horgászatot a gyermekek. A mérlegelés és a zsákmány megszámolása alapján az első helyen a hatéves Hevér Fanni, másodikon a tizenhárom éves ifj. Tunyogi Gyula, míg a harmadikon a szintén tizenhárom esztendős Zaka Krisztián végzett. A helyezést elérő gyermekek érmet és tárgyjutalmat kaptak. A versenyen díjazták a legfiatalabb versenyzőt, a négyéves Nagy Boldizsárt is. A résztvevőknek emléklapot adott át a Csopak-Paloznak Horgászegyesület elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!