Csopak

2014.06.17. 09:05

Csopakra hangolva - Kétnapos zenekari verseny a Balaton partján

Csopak - A népzenét és a blues-rockot vegyítő Galileo együttes nyerte az elmúlt hétvégén rendezett Csopakra hangolva zenekari versenyt, így ők adnak majd nagykoncertet a szeptemberi Heppiend Fesztiválon.

Szabó Péter Dániel

Az ország minden tájáról, még határainkon túlról is jelentkeztek zenekarok a csopaki önkormányzat által első alkalommal meghirdetett versengésre, amelynek alapvető célja az volt, hogy népes nézősereg előtt bemutatkozási lehetőséget biztosítson olyan csapatoknak, akik bár tehetségesek, ámde eleddig még nem sikerült országos ismertségre szert tenniük. Mintegy 30 banda adta be a jelentkezését, az előzsűrizést követően tizenöten kaptak lehetőséget arra, hogy a kétnapos döntőben egy-egy mini koncertet adva győzzék meg a Vikidál Gyula Liszt Ferenc-díjas énekes vezette zsűrit. Ami a fellépők stílusát illeti, a rocktól kezdve a jazz-funk stíluson, a világzenén át egészen a rock n'rollig terjedt a skála, azaz a győztesekről döntő grémium mellett a közönség is jól szórakozhatott a hétvégén a strand előtti szabadtéri színpadnál.

 

- Zenélni annyit tesz, mint adni valamit a közönségnek. A tehetségünkből, a kreativitásunkból, a gondolatainkból, egyszóval magunkból. Ez történt a Csopakra hangolva verseny két napja során is. Én magam is sokat kaptam a fellépő zenekaroktól, hiszen vallom: tanulni mindig, mindenkitől lehet és kell is - mondta el értékelésében Vikidál Gyula, a zsűri elnöke, aki egyben reményének adott hangot, hogy a jó hangulatú, színvonalas versengés hagyománnyá érik Csopakon. - Erre azért is nagy szükség lenne, mert a kevéssé ismert zenekaroknak sokkal kevesebb lehetőségük van megmutatni magukat, mint a szólóénekeseknek, akik számára a televíziós műsorokban rengeteg lehetőség kínálkozik - tette hozzá Vikidál Gyula, majd Dávid Rolanddal, a csopaki rendezvények házigazdájával együtt átadta az okleveleket a döntőben résztvevő csapatok képviselőinek a színpadon.

Ezt követően hirdették ki a Csopakra hangolva verseny díjazottjait is. Az első helyen a népzenét és a blues-rockot vegyítő, egyedi stílusú Galileo végzett. A budapesti, ám erős veszprémi gyökerekkel is rendelkező csapat a szakmai elismerés mellett felkérést kapott arra, hogy komoly díjazás mellett a szeptemberi Heppiend Fesztiválon adjon koncertet szeptemberben. A második helyezettnek járó díjat a soul, blues és gospel stílusban utazó budapesti Pace Palmers kapta, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára a 11 tagú veszprémi jazz-funk banda, a Funk Infection léphetett fel. A legjobb saját szerzeményért járó különdíjat a Watui, a legígéretesebb zenekar díját a Fél10, míg a legszuggesztívebb produkció díjat az Arizona zenekar vehette át.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!