Csögle

2015.10.04. 13:28

Közel 300 éves a csöglei anyakönyv

Csögle – Helyiek kezdeményezésére és támogatásával restaurálták a község 1732-ben írt anyakönyvét.

Penk Tímea

A Marcalmenti Gyülekezeti Nap elnevezésű találkozón mutatta be a csöglei református egyház azokat a muzeális értékű anyakönyveket, amelyek felújítását a helyi származású Józsa Károly kezdeményezte. A munkálatok közel háromszázezer forintos költségét a csögleiek és az elszármazottak adták össze. Az adományokból megmaradt százezer forintot a templom renoválására fordítják.

– Másfél éve kezdtem el az őseim felkutatását. Amikor Vida Leventével gyűjtöttük az adatokat, felmerült az 1730-tól 1852-ig íródott, kecskebőr borítású vegyes anyakönyv restaurálása - mondta Józsa Károly. Bódis Tamás lelkipásztor a Pápai Református Egyházmegyétől megkérte a szükséges engedélyeket.

Fa Lili Eszter, a Veszprémi Megyei Levéltár papír- és könyvrestaurátora végezte el a munkát, amelynek kezdetén felfedezte, hogy nem egy, hanem két könyvről van szó. A vasárnapi istentiszteleten Bódis Tamás emléklappal köszönte meg a támogatóknak a hozzájárulást, akinek a névsora az anyakönyvek díszdobozán is szerepel.

Józsa Károly lapunknak elmondta, hogy a közösségi munkában sokat segített a veszprémi Takács Lajos, a celldömölki Balogh László, a herendi Bíró Eszter és a faluban élő Biró Jenő, aki az 1700-as évekig vissza tudta keresni az őseit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!