Csetény

2016.05.31. 16:09

Bartók és Kodály útján

Csetény – Elsősorban Bartók Béla és Kodály Zoltán népdal-gyűjtéséből adtak elő dalokat a gyerekek az Éneklő Ifjúság Dalostalálkozón.

Kutasi Zsófia

A csetényi Vámbéry Ármin Általános Iskola szervezte és adott otthont a találkozónak. Az országos programot többek között a csetényi iskola is szervezi Veszprém megyében, immár tizennegyedik éve.  A rendezvényre a környékbeli falvakból érkeznek az iskolai kórusok. Idén a csetényi mellett a Bakonyszentkirályi Békefi Antal Általános Iskola, a Jásdi Általános Iskola, valamint a várpalotai Nepomuki Szent János Római Katolikus Általános Iskola kórusa lépett fel. Közel hetven gyermek vett részt a találkozón.

- Mindig nagy öröm, amikor bemutatjuk egymásnak, hogy az adott évben mit tanultak a gyerekek – mondta Mavizer Erzsébet szervező. Hozzátette: a csetényiek részéről arra törekednek, hogy minél változatosabb legyen a program, így a hangszeres művek bemutatása, a többszólamúság is szempont. Kodály Zoltán, a magyar hagyományok, népdalok útján haladnak tovább.

Galambos Szilvia, a csetényi iskola igazgatója egy idézettel köszöntötte a fellépőket és a vendégeket.

A találkozón értékelést is kaptak a kórusok, a zsűri elnöke dr. Kerekesné Pytel Anna, az országos Kicsinyek Kórusának vezetője volt, zsűrizett továbbá Nagy Tiborné Nyári Ágnes, a Magyar Kodály Társaság képviseletében.

Mavizer Erzsébet szervező ének-zene tanár, egyben a huszonhárom fős csetényi kórus vezetője, elmondta a csetényiek az értékelés bevezetése óta mindig arany fokozatot értek el. Idén Bartók gyűjtéséből adtak elő népdalokat, többszólamú magyar népdalt, valamint egy angol dalt zongorakísérettel. Valamennyi fellépő színvonalas műsort mutatott be, többek között gitár, fuvola, furulya, xilofon kísérettel. Idén a zsűri minősítése alapján mindegyik kórus megkapta az arany fokozatot. A találkozón a helyi református gyülekezet felnőtt kórusa is fellépett.

Földesi László, a csetényi iskola igazgatóhelyettese elmondta, a dalostalálkozó a Vámbéry-napok része. A napokat a tanítási év utolsó heteiben szokták megrendezni, idén is izgalmas és szórakoztató programokat tartottak, a rendezvényt gálával zárják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!