Kreativitásban verhetetlenek

Veszprém, Ingolstadt - Letették névjegyüket az Ipari Szakközépiskola és Gimnázium diákja, akik az Audi Kreaktivity pályázaton nagydíjat nyertek. Jutalmul meglátogathatták az Audi ingolstadti központját. Élményeikről csütörtökön számoltak be diáktársaiknak.

Tremmer Tamás

Büszke és kicsit irigykedő diáktársakkal zsúfolásig megtelt a veszprémi Ipari Szakközépiskola és Gimnázium könyvtárhelyisége. Érthető a fokozott kíváncsiság, hiszen az iskola három tanulója olyat alkotott, amire nem sűrűn van példa: az Enyingi Donát (12D), Szőlősi Ákos (13D) és Fódi Tamás (13D) összetételű csapat az Audi Kreaktivity pályázaton megnyerta a fő díjat.
 
- Viccesen indult a pályázatunk. A széles folyosón láttuk meg az Audi felhívását, Ákossal megálltunk, egymásra néztünk, s egyszerre megszólaltunk: széndioxid - mondta lapunknak Fódi Tamás. A munkába aztán Enyingi Donátot is bevonták,
 
A versenyre 36 csapat nevezett. A beadott pályaműveik közül választották ki azt a nyolcat, amit már meg is kellett építeni. Az iparisoké köztük volt. A fiúk egy széndioxid hajtású (amit szódapatron szolgáltat) légmotort építettek be a négykereküjükbe, amit elsősorban modellezésben használnak. A motorban egyhengeres, 0,25 köbcentis lökettérfogatú munkahenger dolgozik. A diákok elkérték az iskola gépműhelyét, ott dolgoztak két hónapot, mire összeállt a "kocsi".
 
- Előírás volt az áramtermelés is. Féltünk, hogy ez a kis motor ezt már nem bírja, ezért napelemet telepítettünk a járművünkre. Hozzákötöttünk egy rádiót, amely szólt, így bizonyítottuk az áramtermelést - vette át a szót Fódi Tamás.
 A Győrben megtartott döntőn a prezentációt német nyelven kellett előadni a zsűri és a többi csapat számára.

 


 
- Ahogy láttuk, mit próbálkoznak sikertelenül az ellenfeleink, egyre jobban örültünk, hogy mi már letudtuk a feladatot. A többiek között volt, aki hasonló felépítésű autóval készült, akadt tesla turbinás modell is, de találkoztunk egy olyan makettel, amiben nem készült el időben a meghajtás. Az egyetlen csapat, amelyik maradéktalanul teljesítette a kiírt feltételeket, mi voltunk, ami igen jó érzéssel töltött el bennünket. A négykerekűnk 36,5 másodperc alatt tette meg a húsz méteres szakaszt - idézték fel a döntő eseményeit az élménybeszámolón.
 
A futamokat követően a zsűri visszavonult. Míg tanácskoztak, ők izgultak, mi is lesz a végeredmény. A versenyen egy fődíjat és három különdíjat osztottak ki. A legnagyobb elismerés az Ipari csapatának jutott. Jutalmul háromnapos kiránduláson vehettek részt az Audi ingolstadti központjában, amely örök élmény marad számukra. 


 

 Az Audi Hungaria immár harmadik alkalommal rendezte meg az Audi Kreaktivity technikai versenyt középiskolás diákok számára. A verseny célja egy modellautó építése, aminek 20 méteres egyenes szakaszt kellett megtennie. Az autó nem lehetett sem belsőégésű, sem elektromos meghajtású. A működés során elektromos áramot is elő kellett állítani, elvárták, hogy ezt a lehető leglátványosabb módon szemléltessék is. További kritériumok voltak, hogy a megengedett méretek 500x500x 00 milliméternél kisebbnek kellett lennie, a jármű maximális tömeg 1,5 kilogramm lehetett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!