Háromszor is elverte őt

Budapest - Remek bunyós volt. Mérkőzései mindig nézhetőek és szórakoztatóak voltak, mert ebben a súlycsoportban már nagyot lehet ütni és persze legalább akkorát kapni is.

Novothny Ottó

Szinte pályafutása végéig amatőr maradt, akkoriban még nem volt akkora divat profinak állni. Azért ő is megpróbálkozott vele, de saját bevallása szerint lityifityi ellenfelei voltak, elhanyagolható az a két mérkőzése.

Az biztos, hogy nála jobban senki nem ismeri Giacobbe Fragomenit. Az olasz bunyós lesz szombaton Erdei Zsolt ellenfele a WBC cirkálósúlyú világbajnoki övéért.
 
- Négyszer verekedtünk egymás ellen - idézte fel a sporttörténelmet Kiss Zoltán a veszprémi, majd balatonfüredi klub ökölvívója, aki ötszörös magyar bajnok és két alkalommal is képviselhette hazája színeit világbajnokságon. 

- Háromszor legyőztem, ám éppen a budapesti vébén, 1997-ben nyert ő. A pontozók 10:10-es döntetlent hoztak ki, de a segédpontokkal kikaptam. Ha győzök, vébé bronzérmes vagyok - teszi hozzá kissé szomorúan a sportember, akit 1998-ban súlycsoportjában a világranglista negyedik helyén jegyeztek.
 
- Az olasz fiú negyven esztendős és remek harcos - jellemzi tapasztalatai alapján Madár riválisát Kiss. - Törzsből mozog és persze nagyokat és minden helyzetből üt. Amikor nyertem ellene, akkor lábbal kimozogtam és villámgyors egyenesekkel hoztam zavarba. Mindig szoros meccseket játszottunk.

A Hűvösvölgyben sörözőt üzemeltető kiváló bunyós elmondta, még senki nem kereste meg, hogy elbeszélgessen vele a szombati meccsel kapcsolatban, pedig biztos tudna hasznos tanácsot adni.
 
- Erdei szenzációs bokszoló - jelentette ki a 37 esztendős fiatalember -, természetesen jól ismerjük egymást, mondhatom barátok vagyunk, csak ritkán találkozunk. Szerintem ötven-ötven százalékos az esély... Vagy nem is - javítja ki gyorsan saját tippjét -, Madár győzni fog, pontozással.
 
A Baricska Box Club egykori válogatottjának búfelejtője tele van sportági ereklyékkel, boksz kesztyűk, régi fényképek díszítik a falakat.
 
- Időnként Füzessy Zoli néz be, korábban Nagy Csonttörő János járt hozzánk, de ő az amerikai kudarc után eltűnt - mesélte a félnehézsúly egykori hazai királya. 

Visszatérve a kezdetekhez: 1985-ben voltam először a megye bajnoka, s az említett két klub mellett a Vasasban és a cseh ligában is bunyóztam. A boksztól természetesen nem szakadtam el, hetente háromszor edzésre járok, a 115 kilós csúcssúlyról már visszafogytam.

A profi ökölvívás és a gyermekcipő

Az egykori kitűnő bunyós mindössze két profi mérkőzésen lépett kötelek közé. Azt mondja, hogy akkoriban még nálunk nagyon kezdetleges volt a sportágnak ez a szakága. Igaz, tette hozzá, szerinte most is mindenféle nevetséges menedzser küldi ki pár száz euróért a fiatal srácokat tölteléknek.

Emellett a hazai gálákról sincs túlzottan jó véleménnyel. Szerinte, ő az amatőrök között azért csak-csak volt valaki (szereplés a budapesti, majd amerikai világbajnokságon, számtalan siker nagynevű bunyósok ellen), ezt a listát nem szerette volna elrontani kétes profi szereplésekkel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!