A biobolt konkurenciája - Szinetár Miklós rendező televízióról és színházról

Szinetár Miklós rendező a Petőfi Színházban negyedik alkalommal rendezi meg Nagy Ignác Tisztújítás című darabját. Azt mondja, itt, Veszprémben kapja meg végleges formáját. Tavaly, a Kamera Hungária televíziós fesztiválon, most a színházban találkoztunk.

Balla Emőke

- A Kamera Hungária fesztivál a tavaszi időpontról őszre tolódott.
 
- Ezt a szervezők tudják, én ugyanolyan vendég voltam itt, mint bárki más. A veszprémi tévétalálkozó húsz évig nagyon sikeres volt, örülnék, ha folytatódna. Egyébként kívülálló vagyok.
 
- A Magyar Televízióban (MTV) nem kívülálló, két műsora is van. 
 
- Az egyik a Filmklub, havonta egyszer, a másik a Prémium Vasárnap. A Magyar Televízióban  a legnagyobb nehézségek ellenére is  nagyon sok tehetséges és jó műsor van, amit érdemes lenne megnézni, ezeket ajánlom a nézőknek.
 
- A Filmklub saját válogatás? 
 
- Igen, jórészt külföldi fesztiválokon válogatok, olyan alkotásokat, amik igényesek, művésziek, értékesek, de nem értelmiségi csemegefilmek. A televízióban két nagy csábítás van. Az egyik olyan műsort készíteni, ami földhöz ragadt, és populáris, a másik az értelmiségi csemege, a nézők számára élvezhetetlen. 
 
- A vezetés figyeli az ön által választott filmek nézettségét?
 
- Sajnos, ezek a filmek nagyon késői időpontokat kapnak, ennek ellenére egyik másik nézettsége igen jó. A Magyar Televíziónak komoly anyagi nehézségei vannak, egyre nehezebb drága új filmeket megrendelni. 

A televízió számára áldozat ezeket a filmeket bemutatni, és ki tudja, meddig tudja ezt az áldozatot vállalni. Az utolsó két évben a televízió nyolcmilliárd forinttal kapott kevesebbet, mint korábban.
 
- Ön nem pályázik a televízió elnökének?
 
- Az utolsó két pályázaton nem vettem részt. Egyszer pályáztam, két dolog lett számomra világos. A pályázatom feltételének szabtam, hogy a televíziót anyagilag konszolidálják. 

A televíziótól elvették az épületét, a díszletraktárat, jelmezraktárat, a legtehetségesebb rendezőit, operatőreit. Ha azt szeretnénk, hogy ez egy jó közszolgálati televízió legyen, áldozni kell rá. 

A pályázatnál világos lett számomra, hogy erre áldozni senki nem hajlandó, másrészt a kuratóriumot nem érdekli a műsor, egyáltalán, a műsor nem érdekel senkit, mindenki csak az anyagi kérdésekkel foglalkozik.
 
- Mégis sokan jelentkeznek a posztért.
 
- Hogy mondjam? Vagy nem tudják, miről van szó, ami nem öröm, vagy tudják és mégis pályáznak  az még rosszabb.
 
- Mennyire tölti be az MTV közszolgálati feladatát?
 
- A televízió munkatársai hősies küzdelmet folytatnak, mindig vannak értékes, hasznos, tehetséges műsorok, csak nem olyan számban, mint amennyire szükség lenne és nem mindig a legjobb időben. 

A Magyar Televíziónak le kellene számolni azzal az illúzióval, hogy a kereskedelmi televíziókkal kell konkurrálnia. Más a feladata a világban. Egy biotermékeket árusító bolt nem konkurrálhat a szomszédos hentes hurkájával és kolbászával.
 
- Az MTV műsoraival követi a kereskedelmi csatornákat, megy utánuk?
 
- Időnként megy utána, de nem tud igazán utána menni, mert a kereskedelmi televízióknak megvannak a maguk eszköztáruk, közönségük.
 
- A Csináljuk a fesztivált! műsornak a lánya és a veje (Szinetár Dóra és Bereczki Zoltán - a szerk.) aktív részese.
 
- Nagyon szeretem a lányomat, a vejemet, mi egy szoros család vagyunk, de az ő művészi életükbe nem szólok bele. Néző vagyok. Amikor a nagy koncertjük volt a sportcsarnokban, amiből dvd is készült, arra elmentem, a színházi premieren és a televíziós műsorokban megnézem őket, de csak mint néző.
 
- A főpróbahéten sem megy be a színházba, hogy tanácsot adjon?
 
- Soha, akkor se tettem, amikor Dóri még gyerek volt. Ő nyilatkozta egyszer, hogy a szülei soha nem szóltak bele, nem adtak konkrét tanácsot, inkább abból profitált, hogy odahaza sokat beszéltünk és beszélünk kultúráról, művészetről.
 
- Úgy tűnik, megtalálták a helyüket, sikeresek.
 
- Így igaz, de ellentmodanak egy álláspontomnak és tanításomnak, amit mostanában szoktam mondani a fiatal színészeknek, hogy ha nem muszáj, ne menjenek erre a pályára, mert ez egy hálátlan, nehéz pálya. 

Egyrészt ma egy harmadrendű politikus népszerűsége és ismertsége nagyobb, mint egy első osztályú színészé, másrészt náluk is nagyobb az ismertsége annak, aki televíziós szappanoperában szerepel. 

Ha színháznál vannak, akkor kiszolgáltatottak a rendezők kényuralmának és szeszélyének, így csak az menjen erre a pályára, akinek ez önmagában örömet okoz. Számomra Dóri és Zoli a kivétel, de mindketten redkívüli, rendhagyó tehetségek.
 
- A Petőfi Színházban a jövő héten lesz Nagy Ignác-Parti Nagy Lajos Tisztújítás című vígjátékának a premierje.
 
- Nagyon szeretem ezt a darabot és méltatlannak tartom, hogy a magyar irodalom remekművei néha szinte csak mellékesen szerepelnek a színházak műsorán. Volt idő, amikor Molnár Ferencet többet játszották külföldön, mint Magyarországon. 

Nagy Ignác darabja nagyon megtetszett, de éreztem, hogy ehhez mindenféle plusz dolgot lehet hozzá rakni. Parti Nagy Lajos átiratának lényege a nyelvi lelemény; a meglévő darab nyelvét reformkori modorosságokkal bővítette, gazdagította, azaz mulatságosabbá tette. 

Én kiegészítettem különböző nótákkal és műdalokkal, amitől kicsit megerősítettem a darab szürrealizmusát, azt a világot, amiben ez zajlik.
 
- Nagy Ignác darabját 1843-ban mutatták be, de ma is élő lehet.
 
 -A maga idejében nagy siker volt, sokszor játszották a Nemzeti Színházban. Nagy Ignác olyan magyar politikai alaptípusokat fogalmazott meg, amik a mai napig élnek.
 
- Tehát lesz áthallása.
 
- Abszolút áthallása van, de nem konkrétan. Nem ismerünk rá egyetlen mai politikusra sem, de ráismerünk politikai típusokra, olyan szereplőkre, akik mindenhol előfordulnak.
 
- A cselvígjátékot a főiskola, a szolnoki és az Új Színház után a negyedik alkalommal állítja színpadra.
 
- Mostanra kikristályosodott, kialakult. Amerikában van egy szokás: bemutatás előtt a darabot sok helyen előjátsszák, a végleges formáját csak azok tapasztalatai alapján nyeri el. Nálam ez a végleges forma, amit a főiskola és a szolnoki színházi tapasztalatok alapján nyer el.
 
 - Milyen volt a közös munka a veszprémi színészekkel?
 
- Amikor Bujtor István az Új Színház premierjét látva meghívott ide, lejöttem és megnéztem néhány előadást, láttam, hogy ez egy jó színház, jó színészekkel. Nem is csalódtam, a munka nagyon kellemes, hasznos volt, jól töltöm itt ezt az időszakot.
 
- Rendez máskor is Veszprémben?
 
- Nem tudom, nagyon el vagyok foglalva. Ősszel Molnár Ferenc Hattyúját rendezem az Új Színházban, télen a Cirkuszhercegnőt Szolnokon, tavasszal az Operettszínházban a Pompadourt, amit előtte Szentpéterváron rendeztem. 

Jövő ősszel a Magyar Állami Operaházban a Lohengrin, úgyhogy van bőven munkám. 

*

Szinetár Miklós színházi, opera-, tv- és filmrendező 1962-71 között a Magyar Televízió főrendezője, majd művészeti vezetője, művészeti igazgatója, elnökhelyettese, 1986-90 között főrendezője. 

1993-96-ig a Fővárosi Operettszínház igazgatója, 1996-tól a Magyar Állami Operaház főigazgatója, 1953-tól a Színház- és Filmművészeti Főiskola tanára. Kossuth-díjas, Balázs Béla-díjas, érdemes művész.
 

(Fotó: Penovác Károly)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!