Költőládák baglyoknak

Somló – A Napló természetfotósa és felesége, Krisztina a Somló-hegy környékén lévő templomtornyokban a napokban ellenőrzi a gyöngybagoly költőládákat.

ifj. Vasuta Gábor

Jó 30 évvel ezelőtt még a templomtornyok nyitottak voltak, és szinte minden falunak megvolt a maga gyöngybagolypárja. Napjainkra a tornyokat az egyház lezárta, hiszen tûzveszélyes anyagokat hordanak be az ott megtelepedő házi galambok, illetve a másik ok, hogy a gyöngybaglyok a köpeteikkel, ürülékükkel szennyezik a templompadlást vagy a harangokat. Mivel már mindenhol elektromos a harangozás, ezt is féltik a templomok gazdái.

Azonban, hogy a fokozottan védett gyöngybagoly is meg tudjon telepedni a tornyokban, a természetvédelmi szakemberek költőládákat helyeznek ki. Így egy kisméretû nyílást vágnak a toronyablakon vagy a zsalugátereken, a bagoly így csak a költőládába tud bejutni.

Az ellenőrzéskor átlagban öt fiókát találtak fészekaljanként, amely idén jó eredménynek tudható be, arra enged következtetni, hogy sok a kisemlős a baglyok számára! A fiókák egy-egy nap eltéréssel kelnek ki a tojásból, ezért van a köztük lévő méretkülönbség. A templom gondnokai segítik a munkát, hiszen az engedély felmutatása után szívélyesen rendelkezésünkre bocsátják az ajtó kulcsát.

Mikor a kis pelyhes fiókákat megmutatjuk, mindig büszkeség tölti el az adott falut, hogy itt is sikeresen megtelepedett a hazánkban már nagyon megritkult, fokozottan védett gyöngybagoly! Hasznos madár, hiszen sok pockot, cickányt elfogyaszt, így a kiskerttulajdonosoknak és nem utolsósorban a mezőgazdasági vállalkozóknak is besegít madarunk a kártevők irtásával.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!