Élet az intézet falain kívül

Tapolca - Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) megyei szervezete eredményes évet tud maga mögött.

Tóth B. Zsuzsa

A sikerekről és tervekről a szövetség alelnöke, a megyei szervezet elnöke, Horváthné Somogyi Ildikó tájékoztatta lapunkat.

Mint elhangzott, a szervezet célja továbbra is az, hogy elősegítsék sérült fiatalok önálló életvitelét. A fogyatékkal élőknek is ugyanolyan esélyeik legyenek a mindennapokban, mint bárki másnak. Az elnök asszony elmondása szerint megyénk, városunk ebben országos szinten is élen jár.

Megyénkben összesen kilenc önérvényesítő csoport működik, Veszprémben, Sümegen, Lesencetomajon, Ajkán és Tapolcán. Némelyik településen több is. A 10-12 fős csoportokba 18 és 45 év közötti fiatalok járnak, akik megtanulhatják saját maguk és társaik érdekeinek a védelmét.

- Fontos, hogy sportolási lehetőséget is biztosítunk tagjaink számára, integráltan. A rendezvénycsarnokban fociznak, speciális csapatjátékokat játszanak. Amellett különféle előadás-sorozatokkal bővítjük a sérültek és családtagjaik ismereteit. Nagy sikert aratott például a nevelés könnyítése céljából a szülőknek szervezett szexuálpszichológiai előadás-sorozat. Ezt négy városban is megrendeztük, és elmondhatjuk, hogy  igény  van a folytatásra - mondja Ildikó. A legnagyobb eredménynek azonban a tavaly az országban is egyedülálló úgynevezett Kulcs program elindítását tartja. Ez egyébként kiemelt céljuk volt már az ÉFOÉSZ alakulásakor.

- A Nemzeti Erőforrás Minisztérium támogatásával egyelőre három értelmi sérült fiatal számára tudtunk esélyt adni arra, hogy életük hasonlítson a többségi társadalomban élőkére. Egy lakásban élnek, folyamatos támogatásunk mellett. Reményeink szerint hamarosan bővülhet a hozzájuk hasonló szerencsések száma - teszi hozzá az alelnök asszony. A másik fontos cél a fogyatékosok befogadásának erősítése. Fél év után látszik, hogy sikeres a program, a város befogadta és segíti a fiatalokat, akik pedig jól érzik magukat.

A szövetség évek óta szoros kapcsolatot ápol a Svédországban élő sérülteket támogató ottani szervezettel.

- Tavaly ismét egyhetes sporttáborban voltunk együtt, mi fogadtuk őket Ábrahámhegyen. A nyár végén pedig az országból 25 sérült utazhatott hozzájuk. A csoport tagjainak fele Veszprém megyéből mehetett az ottani nemzetközi sporttáborba, szintén egy hétre. A svédekkel közösen pályáztunk szakemberképzésre és további csereüdültetésekre. Emellett megyei tábort is szerveztünk Tiszaugra, ott családtagjaikkal együtt vagy önállóan pihentek a fiatalok. Összesen hatvanan voltak, a Kulcs programban részt vevők természetesen abból sem maradhattak ki - tudtuk meg az alelnöktől.

 

Az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége fennállásának harmincéves évfordulója kapcsán a Magyar Nemzeti Múzeumban rendezett ünnepségen Lasztovicza Jenő országgyűlési képviselő és Császár László, Tapolca polgármestere is elismerésben részesült a megyei szintű munka és a Kulcs program beindításának támogatásáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!