Új, ellenőrzött program lesz

Veszprém - A roma önkormányzatok és a kormányhivatal képviselői keretszerződésben kötelezték el magukat a szorosabb együttműködés mellett.

Tiger Szabolcs

A megyei roma kisebbségi önkormányzatok képviselői kedden délelőtt találkoztak a megyeházán, ahol a most induló nemzeti társadalmi felzárkózási és romastratégiáról beszélgettek, valamint aláírták az együttműködésről szóló keretszerződést.

A megjelenteket - köztük dr. Töreki Sándor rendőrfőkapitányt - Babai János, a megyei cigány kisebbségi önkormányzat elnöke köszöntötte. Elmondta: a konferencia célja, hogy a romák elegendő információhoz jussanak a programról, megismerjék a leendő együttműködés részleteit.

- A mai keretmegállapodás teljes mértékben hasonlít a kormány és az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) által aláírt szerződéshez, melyben a felek vállalják a jövőbeli szoros együttműködést a terv sikeres megvalósításához. A cél, hogy sikeresen növeljük a romák életszínvonalát és a munkához való esélyüket  - tette hozzá Takács Szabolcs, a Veszprém Megyei Kormányhivatal kabinetvezetője, aki ezután részletesen bemutatta a nemrég alakult hivatal szerkezetét és működési rendjét a tanácskozás résztvevőinek.



- Egy új program alapjait rakjuk le, amelynek megvalósításáért és finanszírozásáért felelősséget vállal a kormány mellett az Európai Unió is - indította előadását Kézi László, az ORÖ módszertani intézményhálózatának igazgatója. Szerinte a korábbi programok legnagyobb hibája, hogy senki nem ellenőrizte, mire költik el a támogatási pénzeket.

- Az új stratégia felvázolja, hogy 2014-re 100 ezer romát munkához, 20 ezer fiatal romát szakmához, további 10 ezret érettségihez kell juttatni. De a felsőoktatásba is 5000 hallgatónak kell csatlakoznia  - sorolta az elképzeléseket Kézi László, az ORÖ módszertani intézményhálózatának igazgatója.

A munkaerőpiacra való visszatéréshez felkészítő programok indulnak - 80 ezer ember számára készségfejlesztés is szükséges - és legalább 2000 roma asszony kap majd munkát. Az egészségfejlesztési projektbe 150 ezer romát vonnak be.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!