Liliomkert - Piac helyett vásár?

Káptalantóti - Úgy tűnik, nem a terület, hanem a tevékenység státusának módosítása jelenthet megoldást a Liliomkert néven ismert termelői piac további működésére.

Szijártó János

Papp Zoltán tapolcai főépítész, a vásár rendszeres látogatója szerint sokkal egyszerűbb lenne, ha a Liliomkertet időszaki rendezvényként, kirakodóvásárként kezelné a hatóság, hiszen így a vonatkozó szabályzók is könnyebben teljesülnének.

- Tény, hogy a piacra előírt feltételrendszer hiányzik, de itt, ebben az esetben nem is igazán indokolt ennek alkalmazása. A működéshez a rendezvény státus bőven elegendő, mivel annak alapvető feltételei teljesíthetők, miközben nem "sérül" a mezőgazdasági hasznosításra alkalmas terület. Így már nem kellene kivonni a mezőgazdasági művelésből (ami a piacszerű működés alapfeltétele lenne), hiszen a hasznosítás későbbi lehetősége megmarad. A területen zajló tevékenység bármikor könnyen megszüntethető, a föld bármikor beszántható, ha éppen úgy alakul - fogalmazott lapunk kérdésére Papp Zoltán.

Mint ahogyan többször írtunk róla, a földhivatal még a nyár végén határozatot hozott a Liliomkert területének eredeti állapotára való visszaállítására.

A sümegi építésügyi hatóság kedden tart terepszemlét a helyszínen, az állásfoglalást, a döntést sokan várják, talán mondanunk sem kell, legjobban  a terület gazdája, az ötletadó Harmathy Ildikó. A mérnök, biológus végzettséggel rendelkező hölgy és az érintett termelők egy csoportja már jelezte a problémát a Vidékfejlesztési Minisztériumnál is, bíznak a pozitív végkifejletben: - Ez itt egy sokak által látogatott, munkahelyteremtő, népszerű  mintapiac. A Liliomkert egy biztatóan funkcionáló kísérleti modell, ahol házi termelésű, készítésű élelmiszerek mellett kézműves- és biotermékeket, régiségeket, használt könyveket is lehet vásárolni, és amelyet most a hatóság jogi szemlélete veszélyeztet. De nem lefutott még az ügy, bízunk a józan észben, a logikus, a folytatást támogató megoldásban - hangsúlyozta Harmathy Ildikó.

 

Senki sem próféta a saját hazájában?

A mérnöki, biokémikusi végzettségel rendelkező Harmathy Ildikó elmondta, hasonló kis- és őstermelői piacok országos hálózatának kiépítésén fáradozik, ugyanis meggyőződése, hogy a mezőgaz- dasági kistermelés élénkítésének, a vidék fejlődésének alapfeltétele az értékesítés biztonsága. Nem mellékes információ, már határainkon túlra is invitálják, hogy megossza másokkal a káptalantóti modell többéves tapasztalatait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!