Egy kézben az intézményüzemeltetés

Veszprém - Az összevont intézményirányítási modellről és a feladatfinanszírozás bevezetésének előkészítéséről vitáztak a képviselők a csütörtöki közgyűlésen. Némedi Lajos alpolgármester szerint a modell hármas üzenete az ésszerűség, együttműködés és a türelem. Szó volt még a belvárosi parkolóházról, a város és a Pannon Egyetem közötti együttműködésről, és a gördeszkások sorsáról is.

Balla Emőke

A jelenlegi széttagolt intézményrendszer működésének egységesítése, valamint nem a bázis alapú, hanem a feladatfinanszírozás a célja a most készülő modellnek. Porga Gyula polgármester hangsúlyozta: Veszprémben magas színvonalú a közszolgáltatások színvonala, az intézményekben  végzett szakmai munka, az önkormányzat ezt szeretné megőrizni, ugyanakkor költségmegtakarítási szempontokat is figyelembe kell venni. Az új intézményirányítási modell  egy kézbe vonja a karbantartási, üzemeltetetési, beszerzési feladatokat; a csütörtökön elfogadott anyagot a későbbiekben további egyeztetések követik. Némedi Lajos alpolgármester kiemelte: tudjuk, hogy az intézmények működésében tartalékok vannak és azt is, hogy nem lesz több forrás, megtakarításokat kell elérni. Azt mondta, az önkormányzat nem akart intézményeket összevonni, az intézményvezetőkkel szoros együttműködésben alakították, alakítják ki a más városokban már működő  modellt. Az aprólékos, szerteágazó munkához türelem kell.

Az ellenzéki képviselők elsősorban az átalakítás időpontját kifogásolták: Katanics Sándor (MSZP), Gerstmár Ferenc (LMP) és Forgóné Kelemen Judit (Jobbik)  is azt kérdezték, miért most tárgyalják a modell bevezetésének előkészítését, amikor egyelőre nem tudni, hogy önkormányzati kézben maradnak-e az intézmények vagy az állam átveszi azokat. Katanics Sándor szerint felelőtlenség így döntést hozni, Porga Gyula azonban közölte, a kormányzati rendszer átalakítása és a városi intézmények felülvizsgálata között nincs ellentmondás: a város szeretné fenntartani és racionálisan működtetni intézményrendszerét. Az anyagot a képviselők végül 13 igen és 4 nem szavazattal fogadták el.

A közgyűlés egyik napirendi pontja a belvárosi parkolóház ráépítési jogáról szóló megállapodástól való elállás volt.  A belvárosi rehabilitáció projektbe  tartozó parkolóház építését az önkormányzat továbbra is folytatni kívánja; ez a projekt 18 százaléka, ha nem valósul meg, veszélybe kerül az egész projekt. A kivitelezést megnyert partner többször módosította a szerződést, nem tudta teljesíteni a feltételeket, az önkormányzat sürgősen keresi a probléma megoldásának lehetőségét, hiszen a belvárosi rehabilitációs projektet 2013-ra be kell fejezni. A korábbiakkal ellentétben jelenleg önkormányzati tulajdonú gazdasági társaság is lehet eleme a megvalósításnak, lehetőségként felmerült a VKSZ neve, ám a képviselők csütörtöki döntése alapján egyelőre csak a korábbi szerződéstől állt el az önkormányzat, az októberi testületi ülésen tesznek javaslatot a befektető személyére. A belváros forgalmának  csökkentése végett a parkolóhelyek bővítésére szükség van, az LMP szerint azonban a gépjárműforgalmat kell csökkenteni, nem parkolóházat építeni.

A képviselők tájékoztatót hallgattak meg arról, hogy a város és a Pannon Egyetem közötti együttműködés a jövőben szorosabbá válik; nem csupán protokolláris lesz, de meghatározó stratégiai kérdésekben a képviselők és az egyetem vezetői közösen gondolkodnak. A városi közgyűlés és a Pannon Egyetem szenátusa szeptember 29-én együttes ülést tart.

A napirend előtti  hozzászólásában  Gerstmár Ferenc arról kérdezett, jut-e minden jelentkezőnek hely a bölcsődékben, a polgármester válasza szerint egy hónapon belül mindenkinek jut. A bölcsődékben 474 férőhely van, ami az utóbbi időben is bővült.

Forgóné Kelemen Judit a szabadságpusztai részönkormányzat megalakulását szorgalmazta, a napirendi pont október elején kerül a közgyűlés elé.

Nagy Piroska  arra volt kiváncsi, a körforgalmú csomópont építésével mi lesz a három évtizede a városban működő, az elbontott Szikvíz parkoló előtti téren jelen lévő gördeszkások sorsa, hol kapnak területet. A polgármester azt mondta, keresik a megoldást, ideiglenes helyet  biztosítanak számukra.

Óvádi Péter a most nyíló Örömhír Evangélikus Keresztyén Óvodáról tájékoztatta a képviselőket, Mihalovics Péter egy becsületbeli ügyet említett: Czaun Jánost felmentette a bíróság. Véleménye szerint a névtelen feljelentésen alapuló  rágalomhadjárattal a szocialisták veszélyes útra léptek, Veszprém város a bocsánatukat várja. Hartmann Ferenc  közölte: nem tudja, miért kéne bocsánatot kérni, nem a szocialisták tettek feljelentést, Katanics Sándor szerint nem elég tisztességesnek látszani, annak is kell lenni.

Napirend előtt négy sürgősségi indítványt tárgyalt a testület, többek között a város szerződést kötött a Büntetésvégrehajtási Intézettel; a Börtön a városért akció keretében a fogvatartottak időnként városi parkokban, köztereken dolgoznak majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!