Felrobbant egy trafó Veszprémben – 500 lakás volt áram nélkül

Veszprém – "Akkorát szólt, mint egy kézigránát!" - olvasónk szerint felrobbant egy trafó a Stromfeld lakótelepen, s mintegy 500 lakás maradt áram nélkül. Közben az E.ON is megerősítette a hírt.

Németh F. Bernadett

File István közös képviselő a szívéhez kap, amikor arról érdeklődünk, van-e áram.

- Viccelni tetszik? Nincs! És csak holnap estére ígérte az E.ON. Száznyolcvan telefont kaptam este, senki nem tud semmit. Az E.ON hibabejelentője meg partnerszámot kér. Ami a számítógépben van, s az tudvalevőleg árammal megy.

Amikor halkan megjegyezzük, de az a szám rajta van a számlán is, File úr robban. Úgy, mint szerinte az a bizonyos trafó, ami ellen immár 18 éve küzd, s ami most állítása szerint felrobbant.

- Először a százamperes ment ki, az kicserélték, háromnegyed órával a bejelentés után. Aztán újra akartam indítani a lifteket, de nem volt kettő fázis. Aztán robbant a trafó  – akkorát szólt, mint egy kézigránát, remegett ablak... 21 éve vagyok közös képviselő, 18 éve veszekszem a trafó miatt. Most azt mondta a szerelő, hogy rossz a trafó, mert 1972-ben a honvédség építtette. Nekem ehhez mi közöm?

Annyi, hogy – számításai szerint - kilencszáz lakásban olvadnak a hűtők, a liftek továbbra sem mennek. File Istvánnak az E.ON szerelői azt mondták, csak holnap estére javítják meg a trafót, mert nincs hozzá alkatrész. Mindez a közös képviselő szerint elfogadhatatlan.

Utolértük az E.ON győri szóvivőjét: Egyházi Nikoletta, az E.ON győri szóvivője közölte: Veszprémben a Jutasi úton – valószínűleg belső zárlat miatt – felrobbant egy transzformátor. Az emiatt keletkezett üzemzavar 495 fogyasztót érint. Annak érdekében, hogy az érintetteknek minél rövidebb ideig kelljen áram nélkül lenniük, a végső helyreállításig, aggregátorral biztosítjuk az ellátásukat - ennek a helyszínre szállítása es üzembe helyezése már folyamatban van.

 

Frissítve: A körzet önkormányzati képviselője, Stigelmaier Józsefné, kezdeményezte a transzformátor ellenőrzését az E.ON szolgáltatótól a szerdai áramkimaradás után - tudtuk meg Némedi Lajos alpolgármestertől.

Az alpolgármester elmondta, az este 8 óra körüli robbanás után az áramszolgáltató emberei két órán belül a helyszínre érleztek a Stromfeld Aurél utcába, és ideiglenesen biztosították az áramellátást egy aggregátorral.

A felrobbant, közel 30 éves transzformátort az E.ON elszállította. Az eddigi vizsgálatok az idegenkezűséget kizárták. A hajnali órákra visszaállt az áramellátás a lakótelepen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!