Újra diákparlament a gyerekcentrumban

Zánka - Ismét ülésezik a gyerektáborban az országos diákparlament. A háromévenkénti eseményt most - a hetedik alkalommal - Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára nyitotta meg.

Tiger Szabolcs

A plenáris ülés előtt tartott pénteki sajtótájékoztatón Hoffmann Rózsa elmondta, a diákparlament lényege, hogy kézzelfoghatóbbá tegyék az ifjúság számára, hogyan is működik a magyar törvényhozás. A 365 gyerek mindegyike választott diákönkormányzati képviselő, akik a kétnapos előadás-sorozat keretében megismerkedhetnek a közoktatási és felsőoktatási törvény legfontosabb változásaival, de szó lesz az érettségiről, a felvételi rendszerről és az iskolai erőszakról is.

- A diákparlamentet tavaly ősszel kellett volna megrendeznünk, ám az oktatási törvény változása miatt vártunk idáig. A mostani konferencián a diákok által megfogalmazott ajánlásokat a minisztérium munkatársai megfontolják, és a legjobb ötleteket a törvénybe is beépítik. Az új közoktatási törvényt május végén terjesztik a parlament elé, és várhatóan még a nyári szünet előtt elfogadják. A felsőoktatási törvény kicsit hamarabb elkészül - tudtuk meg az államtitkártól, aki annyit elárult a változásokról, hogy az alapértékek többek között a közösség, a munka, a rend, a biztonság. A pedagógusok felé pedig megváltozik az eddigi politikai kommunikáció: nem hibáztathatóak azért, ha fegyelmezik a rendbontó diákokat. Megbántani, megsérteni ezután sem lehet, de nem hagyhatjuk, hogy a fegyelmezetlenség a közösség és a munka rovására menjen.

A diákparlament megnyitóján részt vett Mihalovics Péter, az Új nemzedék jövőjéért program  miniszteri biztosa, aki elmondta, a konferencia lehetőség és felelősség is, hogy a kormány meghallgassa a fiatalok véleményét a saját jövőjükről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!