Hamvasztó épülhet a várpalotai Készenléti-lakótelep mellett

Várpalota-Inota - Német kemence- és tisztítórendszerrel működő környezetbarát hamvasztót létesítene egy beruházó a Készenléti-lakótelep szomszédságában fekvő ipari parkban. Az ügyben kedden lakossági fórumon tájékozódhattak az érintettek.

Szabó Péter Dániel

- Kegyeleti szolgáltatást nyújtó hamvasztó létrehozása a célunk, jelenleg az országban 12 helyen működik hasonló profilú létesítmény. Veszprém, illetve Fejér megyében nincs ilyen jellegű üzem, jelenleg a temetési vállalkozók a Somogy megyei Ságvárra szállítják az elhunytakat - mondta el látványterveket sem nélkülöző prezentációs előadásában Erdélyi Bálint, a beruházó cég munkatársa.

Az önkormányzati tulajdonban is lévő ipari parkban, a Készenléti-lakóteleptől mintegy másfél kilométerre szeretnék felépíteni azt a megújuló energiaforrásokat, így például a napenergiát előnyben részesítő üzemet, amelynek kialakításában a helyi vállalkozók szakértelmére is számítanának. Erdélyi Balázs, a cég igazgatója hangsúlyozta, amennyiben engedélyt kapnak a beruházásra, német gázüzemű technológiával működő kemencéket, s többlépcsős tűzgáz-tisztító rendszert telepítenek az üzembe, amelynek létrejötte hat-nyolc új munkahelyet, s a hamvasztó közelsége miatt csökkenő temetkezési költségeket jelentene Várpalotának.

A viszonylag kis létszámban megjelent Készenléti-lakótelepiek kérdésére a beruházók elmondták, ugyan a hazánkban működő hamvasztók közül csupán Csömörön alkalmaznak az itt tervezettnél csekélyebb mértékű tisztító-rendszert, ők az itt élőkkel történő békés együttműködés reményében jelentős anyagi forrást igénylő berendezést telepítenének.

- A tisztítórendszer többe kerül, mint a két kemence - érzékeltette az arányokat Erdélyi Balázs, aki szintén lakossági kérdésre megjegyezte, egy kemencében óránként átlagosan egy elhunytat tudnak elhamvasztani, azaz kisléptékű üzemről van szó a tervekben.

A folytatásban leginkább az itt élők szerint elhanyagolt Készenléti-lakótelep problémái kerültek terítékre, a bezárt kispostától kezdve a fűtési anomáliákon át egészen a rossz állapotban lévő orvosi rendelőig. Talabér Márta polgármester ígéretet tett arra, hogy lehetőségei szerint az önkormányzat orvosolni fogja a gondokat, illetve a hamvasztó létesítésének további lépéseiről is teljes körű tájékoztatást kapnak majd az érintettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!