Tapolcai aranyak - Két ifjú vívó volt tagja a juniorcsapatnak

Tapolca - A legfényesebb éremmel, csillogó arannyal térhettek hazai az Azerbajdzsánban rendezett junior vívó világbajnokságról a tapolcai Balaton Vívóklub válogatott junior férfi párbajtőrözői.

Horváth Gábor

Hanczvikkel Márk és File Mátyás egyaránt a végső győztes nemzeti együttes (Böjte Szabolcs és Györgyi Levente mellett) tagja volt. Egyesületük, a Balaton Vívóklub vezetője és mesteredzője, Borosné Eitner Kinga csapatvezetőként és természetesen mint edző is ott volt az azerbajdzsáni Bakuban rendezett világbajnokságon.

- Az egyéni küzdelemre kissé rányomta a bélyegét az időeltolódás, ennek ellenére vártuk a döntős helyezést, ami meg is jött. Györgyi Levente bejutott a legjobb nyolc közé, a többiek sajnos fáradtan vívtak és korábban kiestek. A csapatversenyen szépen vették az akadályokat a fiúk. Tavaly hallatlan balszerencsével, csak hajszállal maradtunk le a fináléról, most azonban minden összejött és nyerni is sikerült - foglalt össze Borosné Eitner Kinga, aki kiemelte: külön öröm, hogy Hanczvikkel Márk utolsó junior világbajnokságán a legfényesebb medállal egészítette ki már eddig is gazdag éremgyűjteményét.

Az utóbbi időszakban többek között egyéniben U-23-as Eb-t és felnőtt országos bajnokságot nyerő Hanczvikkel  annak ellenére, hogy az egyéni szám nem sikerült a legjobban természetesen nagyon boldogan elevenítette fel a bakui megmérettetés történéseit.

- Egyéniben nem könnyítette meg a helyzetünket, hogy hajnali háromra érkeztünk meg Azerbajdzsánba és reggel kilenc órakor már kelnünk kellett. Másnap pedig hatkor, mert a verseny nagyon korán kezdődött, ráadásul a szállásunk jó negyven percre volt a teremtől. A versenyen egy nagyon jó, s végül másodikként végzett francia párbajtőrözővel kerültem össze, akit még ideális körülmények között is nagyon nehéz lett volna megverni  - haladt időrendben a húsz esztendős vívó, aki a csapatviadalra azonban már sokkal kellemesebb élményekkel emlékezett vissza.

- Kiemeltek voltunk, így először a legjobb nyolcba kerülésért kellett mérkőznünk. A japánok az utolsó vérükig küzdöttek, ahogy szoktak, nem volt könnyű ellenük, de sikerült legyőznünk őket. A következő körben Németország szintén veszélyes vetélytársnak ígérkezett, szerencsére 5:0-ás asszóval kezdtünk és jól tartottuk az előnyt. A döntőbe jutásért az ukrán válogatottal vívtunk, végig az ellenfél vezetett, azonban Györgyi Levente a hajrában kiegyenlített és a hosszabbításban óriási csatában megvertük őket is. Az olaszok elleni fináléban szintén a végén, a hajrában, az utolsó három asszóban sikerült kicsikarnunk végül a győzelmet - mondta el Hanczvikkel Márk, aki szerint a jelenlegi siker kulcsa is most elsősorban az volt, hogy a csapattagok teljesen megbiznak egymásban és nagyon tudnak társaikért küzdeni a páston.

A fiatalember pályafutásában ezzel a viadallal azonban lezárult egy nagyon szép korszak, mostantól a felnőtt mezőnyben, minden bizonnyal sokkal keményebb mezőnyben kell helytállnia.

- Soha nem elég az érmekből, de összességében elégedett vagyok, s örülök, hogy sikerült szép eredményeket elérnem a különböző korosztályokban. Mostantól viszont szinte a nullárol kell kezdenem mindent, hiszen a felnőtt mezőnybe akár éveken  át lehet csak beleszokni - tette hozzá zárszóként az ebben a hónapban még az U-23-as Európa-bajnokságon is szereplő párbajtőröző.

 

A harmadik balatonos negyedik volt...

- Szerintem azért nyertünk, mert végig remek hangulatban vívtunk. Nekiestünk az ellenfeleknek és a végsőkig küzdöttünk - nyilatkozta az azerbajdzsáni világbajnokságról File Mátyás, aki negyedikszámú emberként kapott szerepet az aranyérmes válogatottban. A Balaton Vívóklub 19 esztendős fiatalja jelenleg azon dolgozik, hogy a csipőproblémájából felépülve ismét száz százalékos állapotban állhasson pástra. Utána pedig majd igyekszik beverekedni magát az első háromba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!