Milliárdok folynak be helyi adóból

Veszprém - A korábbi kezdeményezések ellenére ma már nem lehet megcímkézni a helyi adókat, azaz a befizető nem jelölheti meg, mire fordítsák az általa befizetett adóforintokat, noha erre lenne jogi lehetőség.

Varga Domokos Péter

Erről a megyeszékhely polgármesteri hivatala adóhivatalának vezetője számolt be a Naplónak.

Prém József elmondta, a helyi adók fajtáit és mértékük maximumát törvény határozza meg. Háromféle helyi adó létezik: a vagyoni típusúak, a kommunális jellegűek, valamint a helyi iparűzési adó. A gépjárműadó ugyan központi adónak minősül, mértékét az állam határozza meg, de az önkormányzatok szedik be, és teljes egészében helyben is marad. Ebből az adófajtából az idén 480 millió forintos bevételt tervez a város.

A vagyoni típusú adókhoz tartozik a telekadó és az építményadó. Az előbbit Veszprémben nem vetik ki, az építményadót a nem lakás céljára szolgáló helyiségek, garázsok, valamint a vállalkozások tulajdonában lévő lakások után kell fizetni. Az idén a város egymilliárd 26 millió forint bevétel tervez az építményadókból.

A kommunális jellegű adók közül a legfontosabb a magánszemélyek kommunális adója, ezt a lakások vagy a bérlemények után kell fizetni, 135 millió bevételre számít ebből Veszprém. Az idegenforgalmi adó a városba látogató turistákat terheli, az itt eltöltött vendégéjszakák alapján a szállásadó szedi be, és a bevallást is ő teszi. Ebből az adófajtából 20 millió forint bevétele származik az önkormányzatnak.

Helyi iparűzési adót a vállalkozóknak kell fizetniük a vállalkozás bevétele után, Veszprémben ennek mértéke két százalék. Ebből az adónemből jelentős bevétele származik a városnak, az idei büdzsében hárommilliárd háromszázötven millió forinttal szerepel. Egyéb adóbevételekből (talajterhelési díj, közigazgatási bírságok) az idén várhatóan 30 millió forint kerül be a közös kasszába.

Prém József hangsúlyozta, hogy a veszprémi honlapon való regisztráció után az ügyfélkapun keresztül az állampolgárok nyomon követhetik, ellenőrizhetik helyi adó befizetéseiket. Arra azonban már nincs lehetőségük, hogy pontosan meg is nevezzék (címkézzék), mire költse ezt a város. A rendszerváltás követő években történtek erre irányuló kísérletek, ám az önkormányzatok állami támogatásának drasztikus méretű csökkentése ezt ma már nem teszi lehetővé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!