Sorsok Zalától a Mátráig

A közelmúltban jelent meg M. Mester Katalin devecseri írónő hatodik könyve, amely memoár, illetve dokumentum jelleggel íródott a XX. század elhallgatott történeteiről.

Kiss Nikolett

A szerző ennek a könyvnek megjelentetésével több éves tartozásának tesz eleget. A múlt század fehér foltjait megőrökítő első kötete után szinte sorjáztak felé a hasonló embermesék.

Az érintett családok szerették volna közzétenni a velük megtörtént fájdalmas eseményeket. Ebben a könyvben a kuláksors,az államosítás - a hiteles történelem rajzolódik ki az egyszerű emberek sorsában is,hiszen ők a nagy politikai játszmák elszenvedői voltak.   

 

Kahler Frigyes egyetemi docens, történész ezen szavakkal ajánlja a könyvet: "Elolvasva a Sorok Zalától a Mátráig című kötet anyagát,meg kellett állapítanom, hogy ismét egy nagybecsű munkával gazdagodott a szakirodalom,amelynek hivatása,hogy "sűrű szövetűvé" tegye legújabbkori történelmünk sokáig elhallgatott és csak sablonokká silányított fejezeteit..."          

A kötetetet fellapozva ismerős devecseri családok történetei is megelevenednek a zalai és a mátrai embermesék sorában. "A papirosok megsárgultak,eltöredeztek...." címmel Réfi Oszkó Lajos (Született: Devecser,1922. augusztus 26.) többek között beszél a régi fúvós zenekarról,a katonaéletéről és a háborúról, valamint az 54 évvel ezelőtti árdrágító,üzérkedés bűntettének gyanúsításáról.

A könyvben helyet kapott a szerző - a Devecseri Újság 2006. januári számában közölt: "Roza néni idén 90 éves lesz" című írása is,amelyben Tomor Ferencné, született Fercsák Rozália élettörténetét adja közre. "Mindig tevékenykedem " címmel pedig Kalász Istvánné Molnár Ilona (Született: 1926) életútja elevenedik meg.

A kivitelében is szép könyv (Kiadja: a szerző a Püski Kiadó Kft. támogatásával) méltó emléket állít a néhai nemeshanyi születésű Tomor Sándor tósoki plébánosnak - "Azért jöttem,hogy tüzet gyújtsak" című írásával.   

M. Mester Katalin az utószóban abban bizakodik, hogy az utókornak erőt adó például szolgálnak a megírt történetek.    

Czeidli József, Devecser

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!