Nyilas Misi fél évszázada

Veszprém - 1959-ben mutatták be a Kossuth - akkoriban 1. számú - iskola diákjai és tanárai Szokoly Tamás főszereplésével a Légy jó mindhalálig című művet hat előadásban a Petőfi Színházban. Ebből az alkalomból tartottak emlékműsort az akkori szereplőkkel és még élő tanárokkal a Kossuth iskolában.

Deák Dóra

Akik a múlt hétvégén ellátogattak a megemlékezésre, elolvashatták a Légy jó mindhalálig előadásról szóló 1959-es Napló-részletet, és megtekinthették az akkoriban végzett diákok tablóképét is. Szokoly Tamás köszöntője után az iskola diákjainak előadásában részletet hallhattunk Nyilas Misi történetéből. Ezt követően az 1999-es Kossuth- gálán előadott népszerű musical 10 perc című számát tekinthette meg a közönség, majd az 1960-ban készült filmből is láthattunk jeleneteket. Szokoly Tamás  többkötetes, ismert költő  felolvasta az 50 évvel ezelőtti előadás eredeti szereposztását, majd a jelenlévők felidézték az akkori időket, tanárokat, szereplőket, iskolatársakat.

Az 1960-as évek idején előszeretettel állították színpadra ország- és megyeszerte is Móricz Zsigmond népszerű művét. Poór Ferenctől, a régi újságok alapján megtudhattuk, hogy akkoriban a megyében hol elevenítették még meg a debreceni kollégium életét és Nyilas Misit. 


Az iskola jelenlegi diákjai részleteket adtak elő Nyilas Misi történetéből
Fotó: Körősparti Beatrix

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!